Ellátatlan szó jelentése

Az ‘ellátatlan’ szó egy olyan kifejezés, amely sokféle jelentéssel bír. A kifejezés sokféle kontextusban használható, és azt jelentheti, hogy valaki nem rendelkezik szükséges dolgokkal, például táplálékkal, ruházattal vagy lakhatással. Ez a cikk bemutatja a ‘ellátatlan’ szó jelentését, és kiemeli a használati módját a különböző kontextusokban.

Lexikológia

Szó ellátatlan jelentése az, hogy valami nincs megfelelően ellátva. Leggyakrabban ez a kifejezés a szolgáltatások, képességek és más erőforrások hiányára utal. Ha valami szó ellátatlan, akkor az azt jelenti, hogy az adott erőforrások, szolgáltatások és képességek nem elérhetők, vagy nem rendelkezésre állnak. Ez különösen igaz, ha egy szervezetnek vagy egy személynek nem áll rendelkezésre a megfelelő erőforrások, szolgáltatások és képességek ahhoz, hogy elérje a céljait. Ez lehet egy szervezet számára, hogy elérje a sikerét, vagy akár egy személy számára, hogy elérje a céljait.

Etimológia

A szó „ellátatlan” eredete a 15. században kezdődött, amikor a franciák használták az „elatir” szót, amelynek jelentése „nem biztosított”. Az elatir szóból származik az „ellátatlan” szó, amelynek jelentése „hiányos”, „hiányos ellátással”, „nem biztosított”. A szót először a 16. században használták az angol nyelvben, és azóta is használják a különböző nyelvekben. A szó használata ma is elterjedt, és gyakran használják azokban az összefüggésekben, amelyekben valamilyen felszerelés, szolgáltatás vagy személy hiányzik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „ellátatlan” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az „ellátatlan” szó jelentése „nem rendelkezik szükséges dolgokkal, különösen táplálékkal, pénzügyi eszközökkel vagy védelemmel”. A Webster’s New World College Dictionary szerint az „ellátatlan” jelentése „nem rendelkezik a szükséges dolgokkal, mint például a táplálék, a védelem vagy a pénzügyi eszközök”. A Merriam-Webster szótár szerint az „ellátatlan” jelentése „nem rendelkezik a szükséges dolgokkal, különösen táplálékkal, pénzügyi eszközökkel vagy védelemmel”.

Asszociációk

 • Kihagyott.
 • Megfosztott.
 • Alulfinanszírozott.
 • Szükségletek nélkül.
 • Élelmiszerhiány.
 • Egészségügyi ellátás hiánya.
 • Szegénység.
 • Kényelmetlenség.
 • Elhanyagoltság.

Szinonimák

hiányos, következetlen, szegényes, megfogyatkozott, elhanyagolt, alkalmatlan, elégtelen, szűkös, gyér, kifosztott.

Példamondatok

 1. Az általános iskola ellátatlan az alapvető oktatási eszközökkel.
 2. Az ellátatlan embereket általában rosszul bánnak.
 3. Az ellátatlan közösségekben a gyermekek szegénységben nőnek fel.
 4. Az ellátatlan embereknek nincs hozzáférése egészségügyi ellátáshoz.
 5. Az ellátatlan területeken nincs megfelelő infrastruktúra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: