Ellen szó jelentése

A köznyelvben az „ellen” szó sokféle jelentéssel bír. Ez a cikk részletesen megvizsgálja az „ellen” szó jelentését, és különféle kontextusokban használatát. A cikk megvizsgálja, hogy az „ellen” szó milyen más szavakkal kapcsolódik, és milyen szituációkban használják. Az „ellen” szó különböző jelentései között megvizsgáljuk a különböző kultúrákban használt jelentéseket is.

Lexikológia

Szó ellen jelenti, hogy egy személy vagy csoport ellenzi, vagy ellenzi a valamilyen szavazást, törvényt vagy rendelkezést. A szó ellen szavazás egy olyan folyamat, amelyben a résztvevők szavaznak, hogy egy törvény vagy rendelkezés elfogadott-e vagy sem. A szó ellen szavazás egy olyan módja a demokráciának, amely lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy megmutassák véleményüket a témával kapcsolatban. A szó ellen szavazás során minden résztvevőnek lehetősége van szavazni a törvény vagy rendelkezés elfogadására vagy elutasítására. Ha a szavazatok többsége az elutasítás mellett van, akkor a törvény vagy rendelkezés nem fogadható el.

Etimológia

A szó „ellen” eredete régóta vita tárgya. A szó egyesek szerint a latin „anti” szóból származik, ami a „ellen” jelentéssel bír, míg mások szerint az angol „against” szóból ered. Valójában ez egy összetett kérdés, és a válasz sok különböző nyelvi és történeti tényezőből áll össze. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy a szó egyaránt származik a latin és az angol szavakból. A latin „anti” szó a rómaiak által használt szó, amelyet a „ellen” jelentésű szavak kifejezésére használtak. Az angol „against” szó azonban egy másik nyelv, az angloszász nyelvcsalád tagja, és így a szó egyesek szerint az angolból származik.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az „ellen” szó jelentése „az ellenség elleni harc, küzdelem, ellenállás vagy ellenállás”. Az American Heritage Dictionary (AHD) szerint az „ellen” szó jelentése „az ellenállás, valamint az ellenség elleni harc, küzdelem, ellenállás, vagy védekezés”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az „ellen” szó jelentése „az ellenállás, küzdelem, ellenállás, vagy védekezés, amelyet az ellenség ellen folytat”. A Cambridge English Dictionary szerint az „ellen” szó jelentése „az ellenállás, harc, küzdelem, ellenállás, vagy védekezés, amelyet az ellenség ellen folytat”.

Asszociációk

 • táncol.
 • vidám.
 • rövid haj.
 • szerencse.
 • színésznő.

Szinonimák

equivalent, counterpart, match, twin, double, substitute.

Antonímák

negatív, hátrányos, rossz, káros.

Példamondatok

 1. Ellen szeretett nagymamája meséit hallgatni.
 2. Ellen szeretett a kertben sétálni.
 3. Ellen szeretett a környéken kirándulni.
 4. Ellen szeretett könyveket olvasni.
 5. Ellen szeretett a barátaival játszani.
 6. Ellen szeretett a kutyájával sétálni.
 7. Ellen szeretett a családjával együtt lenni.
 8. Ellen szeretett a természetben szabadon szaladgálni.
 9. Ellen szeretett a szüleivel kirándulni.
 10. Ellen szeretett a nagyszüleivel sütizni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: