Ellenpár szó jelentése

Az „ellenpár” szó egy olyan kifejezés, amelyet sokféle módon lehet értelmezni. A kifejezés sokféle kontextusban használható, de általánosságban a két különböző dolog közötti kapcsolatot jelenti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az „ellenpár” szó jelentését, beleértve az összefüggését a különböző tudományos, kulturális és filozófiai kontextusokkal.

Lexikológia

A lexikológia a szókincs tanulmányozását jelenti, és az ellenpár szavak fogalmával foglalkozik. Az ellenpár szavak olyan szavak, amelyeket a nyelv használ a különböző dolgok, fogalmak, állapotok vagy jellemzők kifejezésére. Például a szavak „fel” és „le” ellenpárok, mivel ezek két különböző irányt jelölnek. Az ellenpár szavak különböző nyelvekben különbözőek lehetnek, de a nyelv használatából meg lehet érteni, hogy milyen szavak vannak egymással ellentétesek. Például, a „fel” és „le” ellenpár szavak angolban „up” és „down”, míg németül „auf” és „ab”. A lexikológia segít megérteni, hogy ezek a szavak hogyan használhatók a nyelvben, és hogyan tartják kapcsolatban egymással.

Etimológia

A szó „ellenpár” eredetileg a 15. században jelent meg, amikor a latin „oppositus” és az angol „opposite” szavak összeolvadtak. A szavak eredete a latin „opponere” szóra vezethető vissza, ami magában foglalja az „ellenállni” jelentést. A szó „oppositus” azonban a középkori latinban elterjedt és a „szemben álló” értelemben használták. Az angol „opposite” szó eredete a 14. századi angolban megtalálható „opposyte” szóra vezethető vissza, ami a latin „oppositus” szóból származik. A „ellenpár” kifejezés akkor kezdett elterjedni, amikor az angol és a latin szavak összeolvadtak.

Jelentés különböző szótárakban

Az ellenpár szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint egy ellenpár szó „egy vagy több szó, amelyek kifejeznek egymással ellentétes jelentéseket”. A Cambridge Dictionary szerint egy ellenpár szó egy olyan kifejezés, amely „két szót vagy kifejezést jelent, amelyek egymással ellentétes jelentést fejeznek ki”. A Collins Dictionary szerint egy ellenpár szó „egy vagy több szó, amelyek kifejeznek egymással ellentétes jelentéseket”.

Asszociációk

Az „ellenpár” szó sokféle asszociációt vált ki az emberekből. Az egyik legközönségesebb asszociáció a kétoldalúság: a jó és a rossz, a nap és az éjszaka, a sötétség és a fény, a pozitív és a negatív. Az emberek számára ez a kétoldalúság a világban a leginkább elfogadott, mivel a kétoldalúság segít megérteni a világot és az életet. Az emberek általában azt hiszik, hogy az ellenpárok kölcsönösen függnek egymástól, és egyikük sem létezhet a másik nélkül. Az ellenpárok segítenek a világban rendet teremteni, és ez segít az embereknek jobban megérteni a világot.

Szinonimák

 1. Duo.
 2. Couple.
 3. Twosome.
 4. Match.
 5. Brace.
 6. Pairing.
 7. Team.
 8. Duet.

Antonímák

Az antonimák olyan szavak, amelyek a „ellenpár” szóval kapcsolatban állnak. Az antonimák kifejezések, amelyek a „ellenpár” szóval ellentétes értelműek. Például a „fel” antonimája a „le”, a „hűvös” antonimája a „meleg”, és a „nagy” antonimája a „kicsi”. Az antonimák különböző nyelveken is léteznek, és sokféle módon alkalmazhatók. Például, ha valaki szeretne egy szóval kifejezni, hogy valami nincs jelen, akkor az „abszent” antonimáját, a „jelen”-t használhatja. Az antonimák segítenek elősegíteni az érthető kommunikációt, és kifejezni az ellentétes jelentéseket.

Példamondatok

 1. Ellenpárjával, Johnnal együtt, Mary elment a moziba.
 2. Az ellenpárjának, aki a kék színű, a fehér színű volt a társa.
 3. Az ellenpár alapja a két különböző dolog összehasonlítása.
 4. Az ellenpárjával, a két szobabelsővel, a lakás külsője egyenlően szép volt.
 5. Ellenpárjával, a fényes feketével, a matt fekete színű falak tökéletesen kiegészítették egymást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: