Elmerül szó jelentése

A „elmerül” szó számos különböző jelentéssel bír, amelyek sokféle tevékenységre, helyzetre és érzésre utalhatnak. A cikk bemutatja a szó jelentését, míg részletesebb magyarázatot nyújt az egyes jelentésekkel kapcsolatban. Az olvasók megtudhatják, hogyan használhatják a szót az angol nyelvben, és hogyan illeszthetik be az életükbe.

Lexikológia

A lexikológia a szókincs tanulmányozásával foglalkozik. A lexikológia foglalkozik a szavak jelentésével, szintaktikai helyzetével, szókapcsolataival, alakjával, színezésével és egyéb jellemzőivel. A lexikológia különösen foglalkozik a szókincs mélyebb értelmezésével, amelynek a fő célja az, hogy megértsük a szavak értelmét és annak különböző szintjeit. A lexikológia a szókincsben használt szavak és kifejezések alapos tanulmányozásával foglalkozik, amely magában foglalja a szó eredetét, jelentését, szókapcsolatait és használatát. A lexikológia az egyes szavak és kifejezések közötti kapcsolatok megértését is magában foglalja. Például, ha a szó „elmerül”, akkor a lexikológia megvizsgálja, milyen más szavak és kifejezések kapcsolódnak hozzá, és melyek a szó használatának különböző értelmei.

Etimológia

A szó eredete a latin „immergo” szóból származik, ami annyit jelent, hogy „elmerülni”. A szót először a 15. században használták a köznyelvben, és azóta is széles körben használatos. A latin szó eredetileg a „mergo” igéből származik, ami „belemerülni” jelent. Az „im” előtag azt jelentette, hogy „teljesen” vagy „teljes mértékben”. A „mergo” igének számos egyéb variánsa is van, például a „submergo”, ami „elmerülni” vagy „eláztatni” jelent. A „mergo” igének ógörög és szanszkrit eredete is van. Az ógörög „mergé” igének jelentése „összekeverni”, ami arra utal, hogy valami elmerülve összekeveredik a vízben. A szanszkrit „mrg” igének jelentése „lenyelni”, ami arra utal, hogy valami elmerülve lenyelik a víz.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elmerül” számos szótárban általában a következő jelentésekkel rendelkezik:

 1. Merülés: A vízbe való leereszkedés vagy bemerülés.
 2. Központi koncentráció: Valamire teljes mértékben koncentrálni, ami általában egy projektre vagy tevékenységre vonatkozik.
 3. Elmélyülés: A dolgok alapos tanulmányozása és megértése.
 4. Belső vizsgálat: Az önismeret és az önreflexió mélyebb megértésére történő fókuszálás.
 5. Meditáció: A tudatosság és a belső béke megtalálásához szükséges elmerülés.

Asszociációk

Elmerülés egy olyan szó, amely sokféle asszociációt vált ki. Az egyik leggyakoribb asszociáció a víz, amely az elmerülés és a meditáció közös jellemzője. A vízben elmerülésnek számos pozitív hatása van, beleértve a stresszcsökkentést, az energiafelhasználás növelését és az alvás javítását. A vízben elmerülés segíthet a testnek és az elmének összhangba kerülésében, és segíthet a testi fájdalmak csökkentésében. A vízben elmerülés lehetővé teszi, hogy a test és az elme teljesen relaxáljon, és kikapcsoljon a külső világból. Ugyanakkor a vízben elmerülés a mentális erőfeszítések csökkentését is eredményezheti, ami segíthet a kreatív gondolkodásban és az önismeretben.

Szinonimák

 1. Merül.
 2. Ász.
 3. Szubmersion.
 4. Fürdőzés.
 5. Úszás.
 6. Mártogatás.
 7. Medence.
 8. Nyelés.
 9. Áztatás.
 10. Merítés.

Antonímák

Az elmerülés antonimái közé tartozik a feltámadás, a felszínre kerülés és a kiemelkedés. Feltámadás az, amikor valami, ami hosszú ideig elmerült, visszatér és újra életre kel. Felszínre kerülés az, amikor valami, ami a mélyben volt, felszínre jut. Végül, a kiemelkedés az, amikor valami kiemelkedik a tömegből, és előtérbe kerül. Ezeket az antonimákat gyakran használják olyan kifejezésekben, mint például „feltámadás a sötétségből”, „felszínre kerülés a mélyből” és „kiemelkedés a tömegből”. Ezek a kifejezések gyakran arra utalnak, hogy valaki vagy valami, ami hosszú ideig elmerült, visszatér és sikerrel jár.

Példamondatok

 1. A gyerekek elmerültek a játékban.
 2. Az óceán mélyén elmerült a delfin.
 3. Az előadásban elmerültem, és elfelejtettem a körülöttem lévő világot.
 4. Az író elmerült a munkájában.
 5. Az új élményekben elmerültem.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: