Élmunkás-kitüntetés szó jelentése

Az élmunkás-kitüntetés a munkaadók által odaítélt elismerés, amely azoknak az alkalmazottaknak jár, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munkahelyükön. Ez a kitüntetés az alkalmazottak számára elismerést jelent, hogy szakmai kompetenciájukkal és lelkiismeretességükkel segítik a munkaadó céljainak elérését. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy mit jelent az élmunkás-kitüntetés, hogyan lehet megkapni, és mi a jelentősége.

Lexikológia

A szakmai lexikológia szerint a „élmunkás-kitüntetés” kifejezés egy olyan szakmai elismerés, amelyet a munkavállalóknak adnak, akik a munkájukban különleges teljesítményt értek el. A kitüntetés általában egy díj formájában jár, amelyet a munkavállalók a munkájukban elért teljesítményükért kapnak. A kitüntetésnek több formája ismert, amelyek között szerepelnek a díjak, emlékplakettek, elismerések, különböző jutalmak és egyéb elismerések. A kitüntetés általában a munkavállalók szakmai teljesítményének elismerésére szolgál, de különböző egyéb okokból is adható. Például, a munkavállalók lehetnek kitüntetve a szervezet általános teljesítményének javításáért, a közösségi szolgálatért vagy az alapítók személyes teljesítményének elismeréséért.

Etimológia

Az élmunkás-kitüntetés szó eredete a közép-európai nyelvekből származik. Az első nyomok a szó használatára a XVIII. században találhatók. A szó eredeti jelentése a „munkások elismerésének” jelentése volt. Az élmunkás-kitüntetés szó általában azoknak a munkásoknak az elismerését jelentette, akik kiemelkedő teljesítményt értek el, vagy akik hűségesek voltak a munkájukhoz. Az élmunkás-kitüntetés szó eredeti jelentését a modern időkben is használják, ám a jelentése kissé eltérő. Ma már az élmunkás-kitüntetés szó azoknak a munkásoknak az elismerését jelenti, akik a lehető legjobban teljesítik a munkájukat.

Jelentés különböző szótárakban

Az élmunkás-kitüntetés szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az élmunkás-kitüntetés „egy olyan elismerés, amelyet egy munkavállalónak adnak, aki kiemelkedő teljesítményt nyújtott a munkahelyén”. A Merriam-Webster szótár szerint az élmunkás-kitüntetés „az a díj vagy elismerés, amelyet egy munkavállalónak adnak a jelentős teljesítményért”. Ezenkívül a Cambridge Dictionary szerint az élmunkás-kitüntetés „egy olyan elismerés, amelyet egy munkavállalónak adnak a kiemelkedő teljesítményéért”. Ezek a szótárak egybehangzóan írják le a jelentését az élmunkás-kitüntetés szónak.

Asszociációk

Az „élmunkás-kitüntetés” egy olyan szó, amely sokak számára pozitív asszociációkat vált ki. A kitüntetés olyan munkavállalóknak jár, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a munkahelyükön. Azok a munkavállalók, akik megkapják ezt a kitüntetést, általában kiváló teljesítményüket és jó munkamoráljukat ismerik el. A kitüntetés különleges figyelmet fordít arra, hogy a munkavállalók elismerést kapjanak a munkájukban elért eredményeikért. Az élmunkás-kitüntetés sokak számára pozitív üzenetet közvetít, amely szerint a munkahelyükön teljesítményükért megbecsülik őket.

Szinonimák

Munkabíró-díj, dicséret, elismerés, jutalom, kitüntetés, elismerő oklevél, előléptetés, jutalék, előmenetel, dicsőség.

Antonímák

Az élmunkás-kitüntetés antonimái közé tartoznak a munkáltatói elégtelenség, a kudarcos teljesítmény és a munkahelyi károsodás. Ezek az antonimák azt jelzik, hogy a munkavállalónak nem sikerült a vállalat elvárásainak megfelelően teljesítenie, ami azt jelenti, hogy a vállalat nem díjazta meg őt a munkájával. Az elégtelenség azt jelenti, hogy a munkavállaló nem teljesítette a vállalat elvárásait, a kudarcos teljesítmény azt jelenti, hogy a munkavállaló nem érte el az elvárt eredményeket, és a munkahelyi károsodás azt jelenti, hogy a munkavállaló hibát követett el, ami károsan befolyásolta a vállalat működését.

Példamondatok

  1. A város vezetése élmunkás-kitüntetést adott az önkénteseknek az elmúlt évben végzett kiemelkedő munkájukért.
  2. Az élmunkás-kitüntetést a munkások az üzemben végzett kiemelkedő teljesítményükért kapták.
  3. A vállalat élmunkás-kitüntetést adott a munkásoknak az elmúlt évben végzett kiemelkedő munkájukért.
  4. Az élmunkás-kitüntetést a vállalat a kiemelkedő teljesítményükért adta a munkásoknak.
  5. Az élmunkás-kitüntetést a munkások a vállalatban végzett kiemelkedő teljesítményükért kapták.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: