Elnyom szó jelentése

A szó „elnyom” sokféle jelentéssel bír. Az elnyomás egy olyan jelenség, amelyben egy személy vagy csoport szándékosan megpróbálja korlátozni egy másik személy vagy csoport szabadságát, lehetőségeit, jogait, és általában az életminőségét is. Az elnyomás sokféle formában jelentkezhet, és számos különböző kontextusban is megjelenhet. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk, hogy milyen módon és milyen körülmények között jelentkezhet az elnyomás, továbbá hogyan lehet megküzdeni ellene.

Lexikológia

Szó elnyomás azt jelenti, hogy valamilyen módon megpróbálják megakadályozni, hogy egy szó vagy kifejezés eljusson a közönséghez. Ez lehet a szóhasználat korlátozása, vagy lehetővé tehetik, hogy egy szó ne jelenjen meg a médiában. Ez lehetővé teszi, hogy egyes csoportok, kormányok vagy más szereplők elnyomhassák azokat a nézeteket, amelyeket nem támogatnak. Szó elnyomás a közösségekben gyakran széles körű társadalmi, politikai vagy kulturális hatásokkal jár, amelyek korlátozzák az emberek szabadságát és önkifejezését.

Etimológia

Az elnyom szó eredete valószínűleg a 13. században vezethető vissza. Az elnyom szó a Latin oppressus szóból származik, amelynek jelentése „lenyomni, szorítani”. A Latin oppressus szó eredetileg a premere (lenyomni) és a pressare (nyomni, szorítani) szavakból állt, amelyek a középkori latinban használatosak voltak. A szó használata azóta sokféle módon változott, de jelentésében nem sokat változott. A szó általánosan használt jelentése ma az, hogy „nyomás alá helyezni, elnyomni, megalázni vagy megfélemlíteni valakit”.

Jelentés különböző szótárakban

A különböző szótárak szerint, az elnyom szónak többféle jelentése van. Az Oxford English Dictionary szerint az elnyom szó „a hatalom, a politikai és/vagy fizikai erő alkalmazásával történő, törvénytelen vagy jogellenes megfélemlítés, kiközösítés, megfosztás a jogoktól, korlátozás, megalázás vagy kizsákmányolás” jelentéssel bír. A Merriam-Webster szótár szerint az elnyom szónak „a jogok vagy szabadságok korlátozása, törvénytelen vagy jogellenes módon” jelentése van. Az American Heritage Dictionary szerint az elnyom szónak „a jogok vagy szabadságok elnyomása, megalázása vagy kizsákmányolása” jelentése van.

Asszociációk

 • üldözés.
 • szorongás.
 • szabadságvesztés.
 • szuppresszió.
 • megszorítás.
 • alávetés.
 • alázat.
 • tehetetlenség.
 • kiszolgáltatottság.

Szinonimák

 1. Premor.
 2. Lenyom.
 3. Letör.
 4. Lesüllyeszt.
 5. Aláz.
 6. Megnyomorít.
 7. Megbénít.
 8. Megszorít.
 9. Elnyomorít.
 10. Megfékez.

Példamondatok

 1. Az elnyomott szabadságjogok visszaállítása egy fontos lépés a demokratikusabb társadalom felé.
 2. Az elnyomott félelem miatt sokan nem mernek szólni az igazságtalanságok ellen.
 3. Az elnyomás csak akkor fog megszűnni, ha mindenki együttműködik a változás érdekében.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: