Előbb-utóbb szó jelentése

A kifejezés „előbb-utóbb” gyakran használjuk, hogy jelezzük, hogy valami végül bekövetkezik. A szó azt is jelzi, hogy a dolog nem feltétlenül történik meg azonnal, de a végén mindenképpen meg fog történni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mire vonatkozik a „előbb-utóbb” szó jelentése.

Lexikológia

Szó előbb-utóbb annyit jelent, hogy vannak olyan események, amelyek biztosan előfordulnak, csak idő kérdése. A kifejezés arra utal, hogy bizonyos dolgok elkerülhetetlenek, és hogy előbb-utóbb megtörténnek. Az előbb-utóbb kifejezés arra is utalhat, hogy bizonyos dolgok várhatóan egyszer megtörténnek, ám a pontos időzítés ismeretlen. Az előbb-utóbb kifejezés szimbolizálja a türelmet, és arra ösztönzi az embereket, hogy ne adják fel, mert végül előbb-utóbb megtörténnek a dolgok.

Etimológia

Az „előbb-utóbb” szó eredete még a középkorig nyúlik vissza. Az első ismert használata az angol nyelvben a 14. században fordul elő. A szó eredetileg a „eel-befor-after” szavakból állt, amelyek a „előbb, előtt, utána” jelentéssel bírtak. A kifejezés használata azóta is nagy népszerűségnek örvend az angol nyelvben, és számos más nyelvre is átment. A kifejezés eredeti jelentése azt sugallja, hogy a dolgok előbb-utóbb megvalósulnak, de nem konkrétan megjósolható, hogy mikor. Ezért használják gyakran a türelemre, a nyugalomra és a bizalomra ösztönzésre.

Jelentés különböző szótárakban

Előbb-utóbb szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. A Merriam-Webster szótár szerint az előbb-utóbb szó jelentése „valamikor a közeli jövőben; végül”. Az Oxford English Dictionary szerint az előbb-utóbb szó jelentése „valamikor a jövőben; végül”. Míg a Cambridge English Dictionary szerint az előbb-utóbb szó jelentése „valamikor a közeli jövőben; végül”. Mindezek alapján látható, hogy a különböző szótárakban az előbb-utóbb szó jelentése hasonló, de mégis különböző.

Asszociációk

  • időbeli sorrend.
  • változás.
  • folyamat.
  • bizonytalanság.
  • nyomás.
  • türelem.
  • megérkezés.
  • végleges eredmény.
  • kitartás.

Szinonimák

hamarosan, végül, idővel, egy idő után, később, későbbiekben, közben, nemsokára, nyomokban, végül is, végképp, végül is.

Példamondatok

„Előbb-utóbb mindenki megérti, hogy mi az igazság.”.
„Előbb-utóbb meg fogod érteni, hogy mi a legjobb.”.
„Előbb-utóbb elérkezik a pillanat, amikor döntenünk kell.”.
„Előbb-utóbb eljön az idő, amikor meg kell változnunk.”.

Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: