Előbeszéd szó jelentése

A „előbeszéd” egy olyan kifejezés, amely gyakran előfordul a szónoki beszédekben. Ez a kifejezés számos különböző jelentéssel bír, amelyeket meg kell érteni ahhoz, hogy megértsük, hogyan használhatjuk ezt a szót. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a „előbeszéd” szó jelentését, és bemutatjuk azokat a kontextusokat, amelyekben ez a kifejezés használható.

Lexikológia

Az előbeszéd (vagy előbeszéd) egy olyan szó, amely a beszéd előtt elhangzó szavakat vagy hangokat jelenti. Az előbeszéd egyfajta szóbeli jeleket használ, amelyek kifejezik a beszélő érzelmeit vagy álláspontját. A legtöbb nyelvben az előbeszédeket az alábbiak szerint osztják: szóbeli jelek (mint például a sóhajok, a böfögések, a sziszegések, stb.), szavak (mint például a „uh-uh”, a „hmm” vagy a „jaj”) és hangok (mint például a „ha-ha” vagy a „doh”). Az előbeszédek segíthetnek a beszéd kifejezésében, és segíthetnek abban, hogy a beszélő érzelmeit és gondolatait kifejezze.

Etimológia

Az előbeszéd szó eredete a görög előszó szóból származik. A görög szó jelentése „előre mondott szó”, ami arra utal, hogy az előbeszéd egy olyan szónoki beszéd, amelyet egy másik beszéd előtt tartanak. Az előbeszédek többnyire egy beszéd előtt tartottak, de számos más alkalomra is használhatók, például egy esemény megnyitásakor. Az előbeszédek többnyire rövid összefoglalókat tartalmaznak az esemény témájáról, és arra ösztönzik a hallgatóságot, hogy figyeljenek és gondolkodjanak a témában. Az előbeszédek az előadó számára is hasznosak, hiszen megadja neki az alkalmat, hogy készüljön a következő beszédre.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „előbeszéd” számos szótárban megtalálható. Az Oxford English Dictionary szerint az előbeszéd szó jelentése „a közönség előtt mondott beszéd”. A Webster’s New World College Dictionary szerint az előbeszéd szó jelentése „egy rövid beszéd, amelyet valaki előad egy másik személynek, egy csoportnak vagy egy nagyobb közönségnek, hogy meghívja őket valamilyen eseményre, meghívja őket valamilyen témáról való beszélgetésre, vagy hogy tájékoztassa őket a témáról”. A Cambridge English Dictionary szerint az előbeszéd szó jelentése „egy rövid beszéd, amelyet valaki előad egy közönségnek, hogy meghívja őket valamilyen eseményre, vagy hogy tájékoztassa őket a témáról”.

Asszociációk

 • beszédírás.
 • szónoklat.
 • motiváció.
 • beszédtechnika.
 • retorika.
 • public speaking.
 • érvelés.
 • meggyőzés.
 • hatásos kommunikáció.
 • szónoki készség.

Szinonimák

 1. Köszöntő.
 2. Beszéd.
 3. Discurso.
 4. Monológ.
 5. Allocutio.
 6. Összefoglaló.
 7. Előadás.
 8. Prelekció.
 9. Ünnepi beszéd.
 10. Oratio.

Példamondatok

 1. A vezető előbeszédét hallgatva a tömeg álmélkodva figyelt.
 2. A szónok előbeszédében hangsúlyozta a jelenlegi helyzet súlyosságát.
 3. Az előbeszéd végén a tömeg felállt, és tapsolt.
 4. Az előadó előbeszédében előtérbe helyezte a környezetvédelem fontosságát.
 5. A jelenlévők érdeklődve hallgatták az előbeszédet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: