Előlép szó jelentése

Az előlép szó egy nagyon hasznos szó, amelyet sokan használnak a mindennapi beszédben. Ez a szó sokféle jelentéssel bír, amelyeket meg kell értenünk, hogy helyesen használhassuk. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az előlép szó jelentését, és különböző kontextusokban tárgyaljuk, hogy miként használhatjuk.

Lexikológia

A szó előlép lexikológiai jelentése azt jelenti, hogy az adott szó vagy kifejezés használata előrehaladást jelent a kommunikációban. Egy szó előlép lexikológiája azt jelenti, hogy az adott szó használatának köszönhetően a közlési folyamatok hatékonyabbak és könnyebben érthetőek lesznek. Az előlép lexikológiai jelentése azt is jelenti, hogy egy szóval több információt tudunk közölni, mint korábban. Például, ha valaki azt mondja, hogy „előlép”, az azt jelenti, hogy „előrehaladás”, ami sokkal több információt tartalmaz, mint a „haladás” szó használata. Az előlép lexikológiai jelentése azt is jelenti, hogy egy szóval több kontextust is jelölhetünk. Például, ha valaki azt mondja, hogy „előlép”, az azt jelentheti, hogy egy személy előrehaladott egy karrierben, egy projektben, vagy egy kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy egyetlen szóval több kontextusban is használható.

Etimológia

A szó „előlép” eredete a 16. századi angolban található. A szó „step” és „up” szavak összevonásából származik, amelyek együtt egy lépés előrehaladását jelentik. A szó először a 16. században jelent meg, amikor az angolok „stoup up” -ként használták, ami azt jelenti, hogy egy személy egy lépéssel előrehalad. Az első írásos említés a szóról 1590-ben található, amikor az angol szerző, Thomas Nashe használta a „step up” kifejezést. Azóta a szó használata elterjedt az angol nyelvben, és sok más nyelvben is használták, beleértve a németet, a francia nyelvet és a magyart.

Jelentés különböző szótárakban

Az előlép szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótárban az előlép szó jelentése „a társadalmi, politikai, vagy gazdasági pozíció, szint, vagy rang előbbre lépése”. A Cambridge Advanced Learner’s Dictionary szerint az előlép szó jelentése „a munkahelyen, a társadalomban, vagy más helyen való előrehaladás”. A Collins English Dictionary szerint az előlép szó jelentése „a munkahelyen, a társadalomban, vagy más helyen való előrehaladás, amelyet a társadalmi, politikai, vagy gazdasági pozíció, szint, vagy rang előbbre lépése jelent”.

Asszociációk

Az emberek számára az előlépés szó sok különböző asszociációval jár. Az előlépés lehet egy fizikai lépés, amely az előrehaladást jelenti. Ez lehet egy lépés a karrierjükben, amely előrelépteti őket a ranglétrán, vagy egy lépés a közösségükben, amely előmozdítja őket a közösségi életben. Az előlépés lehet egy szellemi lépés is, amely az önfejlesztés és a tudás megszerzésének útját jelenti. Az előlépés lehet egy érzelmi lépés is, amely az önbizalom és a személyes önértékelés megerősítését jelenti. Az előlépés lehet egy spirituális lépés is, amely az egyén kapcsolatának megerősítését jelenti Istennel és a világ többi részével. Az előlépés lehet egy anyagi lépés is, amely az egyén anyagi helyzetének javítását jelenti. Az előlépés egyik legfontosabb aspektusa az, hogy segít az embereknek megvalósítani vágyaikat, és végül elérni a céljaikat.

Szinonimák

 1. felemelkedik.
 2. előrehalad.
 3. előrejut.
 4. kiemelkedik.
 5. fejlődik.
 6. előre lép.
 7. kitűnik.
 8. javul.
 9. magasabb szintre jut.
 10. megugrik.

Antonímák

Az előlépés szó antonimái közé tartoznak a „visszalépés”, „visszahúzódás” és „visszavonulás”. Ezek a szavak kifejezik azt a folyamatot, amikor valaki visszalép a helyzetből, amelyben volt. Ez lehet egy pozícióból, ahol valaki dolgozott, egy helyzetből, ahol valaki volt, vagy egy helyzetből, amelyet valaki kezdeményezett. A visszalépés, visszahúzódás és visszavonulás mind olyan dolgok, amelyek megszüntetik a jelenlegi helyzetet, és átadják a vezetést a másik félnek.

Példamondatok

 1. A munkáltatóm előlépett, hogy jobb állásajánlatot tegyen nekem.
 2. Az osztálytársaimmal együtt én is előléptem az iskolai ranglétrán.
 3. A vezetői pozícióba való előlépésemhez szükségem volt a szülők támogatására.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: