Előmenetel szó jelentése

Az előmenetel fogalma hosszú történelmi gyökerekkel rendelkezik, és az elmúlt évszázadokban számos különböző jelentéseket kapott. A modern fogalom szerint az előmenetel egy személy, csoport vagy közösség sikeres fejlődése, amely általában a társadalmi előnyök javulásával jár. Az előmenetel fogalma számos társadalmi, gazdasági és politikai kontextusban használatos, és számos módon értelmezhető. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a fogalom jelentését és különböző aspektusait.

Lexikológia

A szó előmenetel lexikológiája a szó jelentésének és használatának a változására vonatkozik. A szó előmenetelét a köznyelvi használat, a tudományos használat, a történelmi használat, a kulturális használat és a jogi használat alapján lehet megítélni. Az előmenetel lexikológiája magában foglalja a szó használatának és jelentésének az időbeli változását, és azt, hogy a szó mennyire terjedt el a különböző helyeken és környezetekben. Az előmenetel lexikológiája lehetővé teszi, hogy megértsük a szó jelentésének és használatának az időbeli változását.

Etimológia

A szó „előmenetel” etimológiája a latin „procedere” szóból ered, amelynek jelentése „haladni”, „haladni előre”. Az előmenetel kifejezés a 16. században jelent meg először, amikor az angolok a „procedere” szót használták a latinból angolra fordított szövegekben. A kifejezés lényege az, hogy valaki előrehalad valamivel kapcsolatban, amely lehet egy társadalmi pozíció, karrier, stb. Az előmenetel kifejezés azóta is használatban van, és számos más nyelvben is megjelent, például németül „Fortschritt”, olaszul „progresso”, franciaul „progrès”, és így tovább.

Jelentés különböző szótárakban

Az előmenetel szó jelentését számos szótár meghatározza. Az Oxford English Dictionary szerint az előmenetel szó jelentése „valaki vagy valami javulása, fejlődése vagy haladása”. A Merriam-Webster szótár szerint az előmenetel „valamitől valóképest jobb, kedvezőbb állapotba hozás”. A Cambridge Dictionary szerint az előmenetel „valami jobb, kedvezőbb állapotba hozása, fejlődése vagy előrehaladása”. Az American Heritage Dictionary szerint az előmenetel „valami jobb, kedvezőbb állapotba hozása, fejlődése vagy előrehaladása”. Az előmenetel szó jelentését számos más szótár is meghatározza, de ezek a meghatározások a legfontosabbak.

Asszociációk

Az előmenetel szó sokféle asszociációt tud felsorakoztatni. Az előmenetel egyfajta fejlődést, előrelépést jelenthet, amikor egy személy, csoport vagy üzleti vállalkozás sikeresen előrehalad. Az előmenetel egy olyan szimbóluma a sikernek, ami a személyes és az üzleti szférában is értelmezhető. Az előmenetel egy olyan szó, amelyet a siker, a fejlődés és a közös célok elérésére használnak, ami a személyes és üzleti életünkben is fontos. Az előmenetel szó azok számára is fontos lehet, akik új dolgokat szeretnének kipróbálni, új tapasztalatokat szeretnének szerezni, vagy új üzleti lehetőségeket szeretnének kihasználni. Az előmenetel egy olyan szó, amelyet az emberek szívesen használnak, amikor sikerre vágynak, és amikor céljaik eléréséhez erőfeszítéseket tesznek.

Szinonimák

 • siker.
 • jó végeredmény.
 • haladás.
 • fejlődés.
 • előrehaladás.
 • törekvés.
 • progreszszió.
 • folyamat.
 • szárnyalás.

Antonímák

A szó „előmenetel” antonimái közé tartozik a „visszaesés”, ami azt jelenti, hogy egy személy vagy egy szervezet helyzete romlott, ami a korábbinál kevesebb sikerhez vezet, vagy ami nem előrehaladást jelent. Egy másik antonim szó a „visszafordulás”, ami azt jelenti, hogy egy személy vagy egy szervezet visszatért az előző helyzethez, ami nem feltétlenül jelenti az előmenetel visszavonását, de továbblépést nem tesz lehetővé. Végül az „elakadás” antonimája a „előmenetelnek”, ami azt jelenti, hogy egy személy vagy egy szervezet fejlődése vagy előrehaladása megtorpant, és további fejlődés vagy előrehaladás nem történt.

Példamondatok

 1. A projekt előmenetele bíztató, a csapat erőfeszítései meghozzák az eredményt.
 2. Az előmenetel szempontjából jó hír, hogy a tesztelési folyamatok jól haladnak.
 3. Az előmenetel alapján várakozásainkat felülmúló eredményeket értünk el.
 4. A projekt előmenetele kedvező, a célokat sikerült teljesítenünk.
 5. Az előmenetel biztató, a csapat számára elértük a kívánt eredményeket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: