Előnyomulás szó jelentése

Az „előnyomulás” szó egy olyan fogalom, amely az előrehaladást, a fejlődést, a terjeszkedést, az előrejutást jelenti. A kifejezés általában pozitív értékelést hordoz magában, és gyakran használják a gazdasági, technológiai, tudományos területeken. Az előnyomulás lehet egy adott szervezet, vállalkozás, ország vagy akár egy egész iparág előnyére is. A cikkünkben bemutatjuk, hogyan használják a különböző területeken az előnyomulás fogalmát, és milyen előnyöket hozhat magával.

Lexikológia

Az előnyomulás fogalmát általában az erők, az állomány vagy a területi fennhatóság növekedése jelenti. Ezt a katonai, politikai vagy gazdasági szférában is alkalmazzák. A katonai előnyomulás általában azt jelenti, hogy egy hadsereg előre halad az ellenséges területen, és elfoglalja a fontos pontokat. Ezáltal növeli a hadsereg területi fennhatóságát, és csökkenti az ellenség hatékonyságát.

A politikai előnyomulás általában azt jelenti, hogy egy politikus vagy politikai párt növeli a hatalmát, befolyását és támogatottságát. Ez lehet a választók számának növelése, a politikai szövetségek létrehozása vagy a média befolyásolása révén. Az ilyen előnyomulások segíthetnek a politikusoknak vagy politikai pártoknak, hogy hatékonyabban hajtsák végre a politikai programjukat, és növeljék a hatalmukat.

A gazdasági előnyomulás általában azt jelenti, hogy egy vállalat vagy egy gazdasági szektor növeli a piaci részesedését, az árbevételét és a profitját. Ez lehet a termékinnováció, a hatékonyabb termelési folyamatok vagy a piaci részesedés növelése révén. Az ilyen előnyomulások segíthetnek a vállalatoknak vagy gazdasági szektoroknak, hogy versenyképesebbek legyenek, és növeljék a gazdasági hatalmukat.

Összességében az előnyomulás fogalma általában azt jelenti, hogy valamilyen területen növekszik a hatalom, a befolyás vagy a területi fennhatóság. Ez lehet katonai, politikai vagy gazdasági szférában is alkalmazható, és segíthet a szereplőknek hatékonyabban hajtani végre a céljaikat.

Etimológia

Az „előnyomulás” szó eredete a magyar nyelvben a 18. századra nyúlik vissza. A szóalkotás során az elő- előtagot és a nyomulás szót összeillesztették, így jött létre az új kifejezés. Az elő- előtag azt jelenti, hogy valami előre halad, előre megy, míg a nyomulás szó a mozgást, az előre haladást, a terjeszkedést jelenti. Az előnyomulás kifejezés tehát valamely területen történő előre haladást, terjeszkedést jelent, amely lehet fizikai vagy szellemi jellegű. Az előnyomulás szó használata azóta is elterjedt, és számos területen használják, például a technológiai fejlesztések, tudományos kutatások, sport, hadviselés terén. Az előnyomulás kifejezés mögött az a gondolat húzódik meg, hogy az emberiség mindig előre halad, és mindig törekedik arra, hogy jobbá tegye a világot.

Jelentés különböző szótárakban

Az előnyomulás szó jelentése a különböző szótárakban változatos lehet, attól függően, hogy milyen szakmai vagy általános nyelvhasználatban találkozunk vele. Általánosságban az előnyomulás egy olyan folyamatot jelent, amely során valami előre halad, előre tör, előre lép valahová. Ezt a kifejezést általában a hadviselés, a hadtörténet vagy a sportok területén használják, de előfordul a gazdasági, politikai vagy technikai szaknyelvben is.

A hadviselésben az előnyomulás azt jelenti, hogy az egyik fél hadserege előrenyomul az ellenséges területen, és elfoglalja azokat a pontokat, amelyek stratégiai fontossággal bírnak. Ez lehet akár egy egész ország elfoglalása, vagy csak egy kisebb területen való előretörés. Az előnyomulás folyamata általában hosszadalmas és nehéz, hiszen az ellenség minden eszközzel igyekszik megakadályozni a további előrehaladást.

A sportok területén az előnyomulás azt jelenti, hogy az egyik csapat vagy játékos előnybe kerül a másikkal szemben, és valamilyen módon jobban áll a játékban. Ez lehet akár egy gól szerzése, akár egy pontszerzés, vagy akár csak az ellenfél területén való tartózkodás.

Az üzleti világban az előnyomulás azt jelenti, hogy egy vállalkozás vagy cég előnyt szerez a versenytársaival szemben, és jobban teljesít a piacon. Ez lehet akár egy új termék bevezetése, vagy egy hatékonyabb marketingstratégia alkalmazása.

Összességében az előnyomulás szó jelentése változatos, és sokféle szakmai vagy általános nyelvhasználatban előfordulhat. Az előnyomulás mindig valamilyen előnyt jelent a fél számára, amely előre halad valamilyen területen.

Asszociációk

háború, hadsereg, terjeszkedés, invázió, előretörés, hódítás, megszállás, erőszak, fegyveres harc, taktika, stratégia, győzelem, veszteség, áttörés, előrenyomulás.

Szinonimák

 • előrehaladás.
 • előretörés.
 • előrelépés.
 • előmenetel.
 • előrejutás.
 • haladás.
 • fejlődés.
 • előbbre jutás.
 • terjeszkedés.
 • terjeszkedő mozgalom.

Példamondatok

 1. Az orosz hadsereg előnyomulása megdöbbentő sebességgel történt a keleti fronton.
 2. A csapatunk előnyomulása megállíthatatlan volt, és hamarosan elfoglaltuk az ellenséges állásokat.
 3. Az üzleti világban az innováció előnyomulása megváltoztatta az iparágakat és az üzleti stratégiákat.
 4. Az egészségügyi technológia előnyomulása számos új kezelési lehetőséget nyitott meg a betegek számára.
 5. Az oktatási rendszer előnyomulása a digitális technológiák felhasználásával lehetővé tette az online oktatást és a távoktatást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: