Előrelátó szó jelentése

Az előrelátó szó egy olyan kifejezés, amelyet legtöbben úgy használnak, hogy jelezze a jövőt illetően valószínűsíthető kimenetelét. A szó jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy milyen kontextusban használják. Az alábbi cikk megvizsgálja az előrelátó szó különböző jelentéseit, és részletesen bemutatja, hogyan használhatjuk ezt a kifejezést a hétköznapi életben.

Lexikológia

Szó előrelátó jelentése a következő: képesség, hogy lássuk a következményeket a jelenlegi döntéseinknek, és képesek legyünk megfelelő intézkedéseket tenni a jövőbeni eredmények eléréséhez. Ez azt jelenti, hogy meg kell vizsgálni a jelenlegi helyzetet, figyelembe véve a jelenlegi és a jövőbeni tényezőket, és előre látni a következményeket. Ez azt jelenti, hogy a döntéseink nem csupán a jelenre vonatkoznak, hanem a jövőre is. Az előrelátás kulcsfontosságú, hogy sikeresek legyünk a jövőben. A szó előrelátó egy fontos eszköz, amely segíthet abban, hogy jobb döntéseket hozzunk, és biztosítsuk a jövő sikerét.

Etimológia

Az előrelátó szó eredete régóta vitatott. Egyesek szerint a szó a 16. században jelent meg először, mások szerint már a 14. században is használták. Az egyik elmélet szerint a szó a latin előre látó szóból származik, amelyet a reneszánsz korban alkalmaztak a középkori kéziratokban. A másik elmélet szerint a szó a prédikációk és a középkori teológiai szövegekben szereplő prófétai szavakból származik. Ez az elmélet szerint az előrelátó szó eredetileg egy olyan személyt jelölt, aki képes volt előre látni a jövőt. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy az előrelátó szó már a középkorban is használatos volt, és azóta is használják.

Jelentés különböző szótárakban

A Merriam-Webster szótár szerint az előrelátó szó jelentése „olyan gondolkodás, amely a jelenben történő cselekvésekre koncentrál, és figyelembe veszi azokat a következményeket, amelyek a jövőben felléphetnek”. A Cambridge Dictionary szerint az előrelátó szó jelentése „az, hogy képesek vagyunk megérteni és látni, milyen hatásokat okozhatnak a jelenlegi döntéseink a jövőben”. Az Oxford English Dictionary szerint az előrelátó szó jelentése „olyan képesség, amelynek segítségével megérthetjük a jelenlegi döntéseink következményeit a jövőben”.

Asszociációk

 • jövőbe tekintés.
 • stratégiai gondolkodás.
 • kreativitás.
 • következtetések levonása.
 • problémamegoldás.
 • megelőzés.
 • megoldáskeresés.
 • innováció.

Szinonimák

 1. Prófétikus.
 2. Intuitív.
 3. Jövőbe mutató.
 4. Megfigyelő.
 5. Időben látó.
 6. Várakozó.
 7. Prédiktor.
 8. Előre látó.
 9. Jövőbeli.
 10. Foresighted.

Példamondatok

 1. A vezető előrelátó döntései segítették a vállalat sikeres növekedését.
 2. Az előrelátó gondolkodás segített neki abban, hogy a kihívásokkal szemben kiegyensúlyozottan reagáljon.
 3. Az előrelátó tervezés segített abban, hogy a vállalat megfelelően felkészüljön a jövőbeli piaci trendekre.
 4. Az előrelátó vezetők képesek a jövőbeli kihívások megoldására.
 5. Az előrelátó szemlélet segít abban, hogy előre lássuk a következményeket a döntéseinkből.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: