Előrész szó jelentése

A „előrész” szó az angol nyelvben a „foreword” szót jelenti. A foreword az egyik legrégebbi szövegfajta, amelyet a könyvek előszavaként használnak. Előrésznek nevezik a szerző vagy más személy írását, amely egy adott könyvhöz kapcsolódik. Az előrész a könyv bevezetését szolgálja, amely magában foglalja a könyv célját, témáját és szerzőjét. Az előrész gyakran tartalmazza a szerző előzményeit is, amelyek segítenek megérteni a könyv tartalmát. Az előrész fontos szerepet játszik abban, hogy az olvasók megtudják, mit várhatnak a könyvtől, és ez segít nekik a döntésben, hogy megvásárolják-e vagy sem.

Lexikológia

A lexikológia a szó szakirodalmát jelenti, amely magában foglalja a szavak, kifejezések és kifejezések szótári jelentését, szókincsét és szintaxist. A lexikológia a szótanulmányok, a szókincs és a szintaxis összetevőivel foglalkozik. A lexikológia azt is tanulmányozza, hogy miként használják a szavakat, és miként változik a jelentésük, ahogy a kultúrák és a nyelvek fejlődnek. A lexikológia a szavak szintaktikai rendszerét is tanulmányozza, amely magában foglalja a szavak, a mondatok és a nyelvi szerkezetek összetevőit. A lexikológia lehetővé teszi, hogy megértsük a nyelv működését, segítve a szókincs és a szintaxis fejlesztését.

Etimológia

A szó előrész eredete a latin előre + cauda (hátsó) szavakból származik. A szó előrészt először a 15. században használták az angolban, és az első felhasználás után elterjedt az angol nyelvterületen. A szó előrész a következőképpen definiálható: egy olyan terület az emberi testen, amely előre van elhelyezve a hátsó részhez képest. A szó előrész leggyakrabban az emberi testen alkalmazott kifejezés, de használható más élőlények testének előre részére is. A szó előrészt gyakran használják az állatok anatómiájában is.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „előrész” jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az előrész szó jelentése „a szó egy része, amely előzi meg a részét, amelynek jelentése a szó teljes jelentésének meghatározásához szükséges” (Oxford English Dictionary, 2020). A Merriam-Webster szótár szerint az előrész „egy szó előtti rész, amely meghatározza a szó jelentését” (Merriam-Webster, 2020). Az American Heritage Dictionary szerint az előrész „egy szó előző része, amely meghatározza annak jelentését” (American Heritage Dictionary, 2020). Az egyes szótárak különböző módon fogalmazzák meg az előrész szó jelentését.

Asszociációk

Az előrész szó sokféle asszociációt kelthet az emberekben. Először is, az előrész szóval gyakran kapcsolatba hozható a szervezettség. Az előrész szó azt sugallja, hogy egy feladat előkészítésére, illetve szervezésére van szükség. Ez lehet egy szervezeti feladat, egy projekt, vagy akár egy üzleti ügylet. Az előrész szó továbbá azt is jelentheti, hogy valami új kezdődik. Az előrész szóval gyakran kapcsolatba hozható az innováció és a kreativitás. Az előrész szó egy új ötlet, egy új megközelítés vagy egy új megoldás kezdetét jelentheti. Végül, az előrész szóval gyakran kapcsolatba hozható a bizalom. Az előrész szó azt sugallja, hogy a közelgő feladat elvégzéséhez megfelelő bizalomra van szükség. Az előrész szóval kapcsolatban lévő asszociációk az emberek számára kulcsfontosságúak ahhoz, hogy sikeresen végezhessék el a feladataikat.

Szinonimák

 1. elülső rész.
 2. előzetes rész.
 3. előzmény.
 4. előző rész.
 5. előzőleg.
 6. előtte.
 7. bevezető.
 8. kezdet.
 9. korábbi rész.
 10. áttekintés.

Antonímák

Az előrész szónak számos antonimája van. Ezek közé tartoznak az alábbi szavak: hátsó rész, végrész, utórész, vég, befejezés, csúcs és vége. Az előrész szó széles körben használatos a különböző szövegekben, elsősorban azokban, amelyek a valamilyen történet vagy szöveg előzményeit tárgyalják. Az antonimái hasonlóan használatosak, elsősorban azokban a szövegekben, amelyek a történet vagy szöveg következményeit tárgyalják. Az előrész és antonimái között számos hasonlóság is felfedezhető, így például az, hogy mindkét szó jelentése a történet vagy szöveg előzményeivel és következményeivel kapcsolatos.

Példamondatok

készítése:

 1. A ruhám előrésze szűk volt, így nem tudtam megfelelően mozogni benne.
 2. Az előrészt különösen alaposan kellett ellenőriznie, mert sok apró hibát találtunk rajta.
 3. A bemutató előrészét színesen díszítették, hogy még látványosabb legyen.
 4. Az előrészt különösen szigorúan kellett ellenőriznie, hogy biztosan ne legyen benne hiba.
 5. Az előrészt különösen gondosan készítették, hogy jól illeszkedjen az összes többi részhez.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: