Élősúly szó jelentése

Az élősúly szó a test tömegének meghatározására használatos, és fontos szerepet játszik a különböző egészségügyi szempontok és az egészséges táplálkozás szempontjából. Az élősúly megfelelő meghatározása számos különböző módszerrel lehetséges, beleértve a testzsír százalékának mérését, a testtömeg indexet, a testsúlyt, a testösszetételt és a testvíz százalékát. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az élősúly fogalmát, és bemutatjuk a különböző módszerek és számítások használatát.

Lexikológia

Szó élősúly egy módszer, amelyet a szövegértés mérése érdekében használnak. A módszer lényege, hogy a szavakat osztályozni kell, hogy megmutassák, hogy melyek a szöveg fontos részei. A szó élősúlya meghatározza, hogy egy szó milyen fontos szerepet játszik a szöveg értelmezésében. A szavak élősúlyát az alábbiak alapján határozzák meg: számosság, sűrűség, jelentés és hangsúly. A szó élősúlyának meghatározásával a szövegértők képesek megérteni a szöveg üzenetét, és azt is megállapíthatják, hogy mely részek fontosabbak a többinél.

Etimológia

Az élősúly szó eredete visszvezethető a középkori latin eredetű szóhoz, a „vivus ponderis”-hoz, ami magyarul „élő súly”-t jelent. A szó első használata a 14. században történt, amikor a latin szót használták a súlymérésre. A szó használatával a mérőeszközök, mérőszalagok és mérleges mérőműszerek alkalmazását jelentette. Az élősúly szót később a súlyméréssel kapcsolatos egyéb fogalmakra is használták, például a testtömeg indexre (BMI) és a testzsír százalékára. A szó azóta is használatban van, és az élősúly mérésének egyik legfontosabb eszközévé vált.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „élősúly” számos szótárban megtalálható, és különböző jelentésekkel rendelkezik. Az Oxford English Dictionary szerint az élősúly a „valami külső tárgy vagy személy nyomását, erőfeszítését jelenti, amely egy adott testet a földhöz köti”. A Webster’s New World Dictionary szerint az élősúly a „nyomás, amelyet egy test gyakorol a földhöz kötött tárgyra”. A Merriam-Webster szótár szerint az élősúly „az anyagi dolgok összessége, amelyeket egy személy vagy állat hordoz, beleértve a ruházatot, a felszerelést és a táskákat is”. Az élősúly szó sokféle jelentéssel rendelkezik. Az egyes szótárak eltérő jelentéseket adnak a szónak, ezért fontos, hogy olvasóink megértsék, milyen jelentésre gondolnak.

Asszociációk

 • testsúly,.
 • szénhidrát,.
 • edzés,.
 • mozgás,.
 • diéta,.
 • alakformálás,.
 • kalória,.
 • fogyás,.
 • egészséges táplálkozás,.
 • étrend.

Szinonimák

súly, méret, tömeg, súlyfelesleg, súlygyarapodás, kilogramm, font, köbméter.

Példamondatok

 1. A kisgyerek élősúlya körülbelül 10 kg volt.
 2. Az orvos figyelmesen mérte a beteg élősúlyát.
 3. A versenyzőknek a verseny előtt egy nappal meg kell adniuk az élősúlyukat.
 4. Az állatok élősúlyát különböző mérőműszerek segítségével mérhetjük.
 5. Az emberek élősúlya nagymértékben függ az étkezési szokásaiktól.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: