Eloszt szó jelentése

A szó „eloszt” sokféle jelentéssel rendelkezik, és számos kontextusban használható. Az alábbi cikk részletesen bemutatja a „eloszt” szó jelentését, használatát és összefüggéseit.

Lexikológia

Szó elosztás egy olyan szóhasználati technika, amely segít a szöveg olvashatóságának és érthetőségének növelésében. A szó elosztás a szavak, mondatok és mondatok általános felosztását jelenti. A szó elosztás segítségével a szöveg olvashatóbbá válik, mivel a szavak általában több szótagból állnak, ami azt jelenti, hogy a szöveg jobban olvasható, ha a szavak több szótagra vannak osztva. A szó elosztás segít megérteni a szöveget, mivel a szavak összetevői jobban láthatóvá válnak, ami segít a szöveg értelmezésében.

Etimológia

A szó eloszt eredete a görög szó „dívízō” szóból származik, ami magában foglalja a „kettőre osztani” jelentést. A szó eredeti használata azt jelentette, hogy kettéosztották a tárgyakat, amikor valaki megosztotta őket másokkal. A szó később a használatban maradt, és más jelentésekhez is hozzáadódott. A szó eloszt így két jelentéssel is rendelkezik: egyrészt olyan cselekedetet jelent, amikor valaki megoszt valamit másokkal, másrészt pedig olyan cselekedetet jelent, amikor valaki kettéoszt valamit. Ez a szó egyre inkább használatos az üzleti és más területeken, amikor egy adott tárgyat, szolgáltatást vagy más dolgot megosztanak másokkal.

Jelentés különböző szótárakban

Az eloszt szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. A Merriam-Webster szótár szerint az eloszt szó jelentése „osztani, elosztani; megosztani”. A Cambridge szótár szerint az eloszt szó jelentése „osztani valamit több részre, hogy mindenki kapjon belőle”. A Collins szótár szerint az eloszt szó jelentése „osztani valamit kisebb részekre”. A Longman szótár szerint az eloszt szó jelentése „megosztani valamit”. Az Oxford szótár szerint az eloszt szó jelentése „osztani, elosztani, megosztani, szétosztani”.

Asszociációk

 • szétosztás.
 • felosztás.
 • egyenlő elosztás.
 • sorsolás.
 • megosztás.
 • megosztott birtok.
 • osztályozás.
 • osztályzatok.

Szinonimák

 1. Osztás.
 2. Osztogatás.
 3. Megosztás.
 4. Szétosztás.
 5. Megosztogatás.
 6. Szétosztogatás.
 7. Közös használat.
 8. Megosztott használat.
 9. Csoportosítás.
 10. Elrendezés.

Példamondatok

 1. Az osztály elosztotta a feladatokat az öt csoport között.
 2. Az elosztás szerint mindenki kapott egy-egy részt a munkából.
 3. Az elosztott könyvek között mindenki megtalálta a számára megfelelőt.
 4. Az elosztott pénzt a közös kasszába kellett befizetni.
 5. A tanár elosztotta a diákokat a két csoportba.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: