Elpályázik szó jelentése

A „elpályázik” kifejezés egyre gyakrabban előfordul a munkaerőpiacon, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a kifejezés jelentését, valamint azt, hogy miként lehet ezt a folyamatot hatékonyan és sikeresen végrehajtani.

Lexikológia

Az elpályázás egy olyan fogalom, amelyet a munkáltatók és a dolgozók egyaránt használnak. Az elpályázás azt jelenti, hogy a munkavállaló felmondja a munkáját, és véget vet a munkaviszonyának. Az elpályázás lehet kérvényezett vagy kötelező, attól függően, hogy a munkáltató úgy dönt-e, hogy megszünteti a munkaviszonyt, vagy a munkavállaló kérvényezi a felmondást. Az elpályázás folyamata eltérő lehet attól függően, hogy a munkáltató és a munkavállaló milyen típusú szerződést írt alá. Az elpályázás lehetővé teszi a munkavállaló számára, hogy elhagyja a munkahelyét anélkül, hogy bármilyen munkaügyi következményei lennének. Az elpályázás lehetővé teszi a munkáltatónak is, hogy megszabaduljon a munkavállalótól, anélkül, hogy bármilyen munkaügyi következményei lennének.

Etimológia

Az elpályázik szó eredete a 16. században egy latin szóból, a „palliatus”ból származik. A „palliatus” egy szó, amelyet a rómaiak használtak a „pallium” számára, amely egy hosszú köpeny vagy köpenny volt. A „palliatus” szó egy olyan szó volt, amelyet a rómaiak használtak arra, hogy jelöljék azt a személyt, aki viselt egy ilyen köpenyt. A „palliatus” szót először 1541-ben használták, amikor egy olasz író, Giovanni Battista Pigna, használta, hogy leírja azokat a személyeket, akik elpályáztak a közszolgálatban. Ez a szó gyakran használatos a mai napig, bár az elpályázók ma már nem hordoznak köpenyeket.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „elpályázik” kifejezés általában azt jelenti, hogy valaki lemond valamelyik pozícióról, vagy munkahelyéről. Ez lehet egy önkéntes döntés, vagy egy kiközösítés, amikor valaki kényszerítve van arra, hogy távozzon. Az elpályázás lehet teljesen önkéntes, ha valaki úgy dönt, hogy megváltoztatja a karrierjét, vagy más okok miatt, mint például a családi kötelezettségek. Az elpályázás lehet részleges is, amikor valaki csak egy részét teszi le a munkájáról, hogy más állásra váltson. Az elpályázás lehet végleges is, amikor a munkavállaló nem tervez visszatérni a munkahelyére.

Asszociációk

 • álláskeresés.
 • pályázat.
 • felvételi.
 • jelentkezés.
 • önéletrajz.
 • motivációs levél.
 • interjú.
 • kiválasztás.
 • referenciák.
 • szakmai tapasztalat.

Szinonimák

 1. Pályázni.
 2. Jelentkezni.
 3. Candidálni.
 4. Versenyezni.
 5. Konkurálni.
 6. Kérvényezni.
 7. Alkalmazkodni.
 8. Küzdeni.
 9. Indulni.
 10. Próbálkozni.

Példamondatok

at írhatok.

 1. Szeretném elpályázni az állást, amit hirdettek a helyi újságban.
 2. Szeretném elpályázni a támogatást, amit az önkormányzat nyújt.
 3. Elpályázom a külföldi ösztöndíjat, hogy folytathassam tanulmányaimat.
 4. Elpályázom a konferencián való részvételt, hogy jobban megismerhessem a szakmámat.
 5. Elpályázom a szakmai továbbképzést, hogy naprakész maradjak.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: