Elpazarol szó jelentése

Az elpazarolás szó sokféleképpen értelmezhető, és a jelentése sokféle kontextusban változik. Az elpazarolás szó szoros értelemben véve olyan tevékenységet jelent, amelyben a felhasznált erőforrások, például pénz, idő, anyagok stb. túlzott mértékben használják fel, és így elpazarolják. Az elpazarolás szó ezen túlmenően azonban szimbolikus értelemben is értelmezhető, például olyan lehetőségek, lehetőségek és erőforrások elpazarolásaként, amelyeket nem használtunk ki teljes mértékben.

Lexikológia

Szó elpazarolásnak olyan helyzetet nevezünk, amikor valaki fölöslegesen használja fel a lehetőségeit vagy a kapacitásait. Például, ha valaki kétszer annyi élelmiszert vásárol, mint amennyit ténylegesen elfogyaszt, akkor ez elpazarolásnak számít. Elpazarolás akkor fordul elő, amikor valaki olyasmit tesz, ami nem tesz hasznát vagy ami nem vezet eredményhez. Más szóval, ha valaki olyan tevékenységet végez, ami nem vezet semmilyen hasznossal járó eredményhez, akkor ez szó elpazarolásának tekinthető.

Etimológia

Az elpazarol szó eredete egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor egy angol nyelvű szókincsben először megjelent. A szó az angol pazarlás szóból ered, ami azt jelenti, hogy „túl sokat felhasználni”. A szó használatával kapcsolatban azt is feltételezik, hogy az eredetileg a gazdasági kifejezések közé tartozott, mivel arra utal, hogy valaki túl sok pénzt költött valamire. Az elpazarol szó egyre nagyobb népszerűségre tett szert azóta, és a mai napig széles körben használják.

Jelentés különböző szótárakban

A „elpazarol” szó jelentése a legtöbb szótárban hasonló: „Túl sokat fizetni vagy használni valamire; feleslegesen elkölteni, többet költeni, mint amennyire szükség van; túl sokat tölteni, túl sokat fizetni, túl sokat elkölteni, túl sokat vesztegetni.” A Cambridge English Dictionary szerint a „elpazarol” jelentése „túl sokat költeni, túl sokat fizetni, túl sokat elkölteni vagy túl sokat vesztegetni valamire, ami nem szükséges, hogy megkapja, amit akar.” A Merriam-Webster számára a „elpazarol” jelentése „túl sokat költeni, fizetni, elkölteni vagy vesztegetni valamire, ami nem szükséges, hogy megkapja, amit akar.”.

Asszociációk

 • vásárlás.
 • ajánlat.
 • akció.
 • kupon.
 • kedvezmény.
 • kedvező ár.
 • üzlet.
 • készlet.
 • áruház.

Szinonimák

 1. Eladni.
 2. Cserélni.
 3. Értékesíteni.
 4. Kiváltani.
 5. Átadni.
 6. Megváltani.
 7. Kiárusítani.
 8. Kölcsönözni.
 9. Nyilvánítani.
 10. Közvetíteni.

Példamondatok

 1. A férfi elpazarolta a költségvetését a luxuscikkekre.
 2. A lány elpazarolta az édesapja által kapott pénzt a divatcikkekre.
 3. A vállalkozó elpazarolta a vállalkozásának bevételét a különböző beruházásokra.
 4. A házaspár elpazarolta a megtakarított pénzét a nyaralásra.
 5. Az öregember elpazarolta az örökségét a luxusautóra.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: