Elpukkan szó jelentése

A „elpukkan” kifejezés sokféle jelentéssel bír, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. A cikk ebben a kontextusban fogja megvizsgálni a kifejezés jelentését, és magyarázni fogja a kifejezés egyes használatának különböző eseteit.

Lexikológia

Az elpukkanás egy olyan kifejezés, amelyet gyakran használnak egy szerkezet, rendszer, eszköz vagy más tárgy meghibásodására. Az elpukkanás szó jelentése az, hogy egy szerkezet összeomlik, megszűnik működni vagy megszűnik működni, és nem javítható. Ez azt jelenti, hogy a szerkezetnek vagy eszköznek nincs többé értelme, és újra kell vásárolni. Az elpukkanás gyakran olyan szerkezetekre vonatkozik, amelyek nem megbízhatóak, és gyakran elpukkannak, mivel nem megbízható alkatrészeket használnak.

Etimológia

A „elpukkan” szó eredete a régi angol szó, a „pocken” szóból származik. A „pocken” szó kialakulása nagyban kötődik a viktoriánus korhoz. Az eredetileg akkoriban használt szó jelentése „görcsös fájdalom” volt, de később átvitt értelemben elkezdték használni a „pocken” szót arra, hogy jelöljék a dolgok egyszerűen összetörése vagy elpukkanása. Az elpukkan szó egyre gyakrabban használatos lett az elmúlt évszázadok során. A 20. században a szó elterjedésének köszönhetően általánosan elterjedt a hétköznapi nyelvben. Ma már szinte mindenki használja az elpukkan szót arra, hogy megjelölje a dolgok összetörése vagy elpukkanása.

Jelentés különböző szótárakban

A szó elpukkan minden szótárban ugyanazt a jelentést kapja. A legtöbb szótár szerint elpukkan jelentése „szétrobbanni, szétszakadni, szétszóródni”. Ez a jelentés a legtöbb helyzetben alkalmazható. Például, ha valaki elpukkant egy üveg, akkor azt jelenti, hogy az üveg szétszóródott. Más szavakkal, elpukkant az üveg. Egy másik példa, ha valaki elpukkant egy lámpa, akkor azt jelenti, hogy a lámpa szétszakadt, szétrobbant, vagy szétszóródott. A szó elpukkan tehát minden szótárban egyetlen jelentéssel rendelkezik.

Asszociációk

• karácsony • család • szeretet • pihenés • színek • ünnep • finom falatok • öröm • boldogság.

Szinonimák

  1. kalapácsol.
  2. üt.
  3. csap.
  4. koppint.
  5. ver.

Példamondatok

  1. Az elpukkan a járdán egy üvegdarab.
  2. Az elpukkan a szívem, amikor meglátom a kisbabádat.
  3. Az elpukkan a bútorok, amikor túl sokat ugrálsz rajtuk.
  4. Az elpukkan a levegőben a hangos nevetésünk.
  5. Az elpukkan a szőnyeg, amikor rálépsz.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: