Elrejtőzik szó jelentése

A „elrejtőzik” szó jelentése olyan tevékenység, amikor valaki vagy valami eltűnik a szem elől. Ez a szó sokféleképpen használható, amelyeket részletesebben megvizsgálhatunk ebben a cikkben. Megvizsgáljuk, hogy a kifejezés milyen kontextusokban használható, és melyek az általános jelentései. Emellett megvizsgáljuk az egyes kontextusokhoz kapcsolódó konkrét jelentéseket is.

Lexikológia

A lexikológia a szavak, kifejezések és mondatok jelentésének tanulmányozását foglalja magába. Az elrejtőzik szó lexikológiája azt vizsgálja, hogy milyen kontextusban és milyen jelentéssel használják. Az elrejtőzik szó többféle jelentéssel bírhat. Az egyik jelentése, hogy valaki szándékosan elrejti magát valahonnan. Például, „az alvilágban elrejtőzött a rendőrség elől”. A másik jelentése az, hogy valaki váratlanul eltűnik. Például, „a herceg elrejtőzött az udvarból, hogy elkerülje a nyilvánosságot”. A lexikológia továbbá megvizsgálja, hogy az elrejtőzik szó milyen más szavakkal kapcsolódik össze, mint például elrejtőzni, elrejtőzés, elrejtőzésre, elrejtőző, elrejtőzők, elrejtőzési stb.

Etimológia

„Elrejtőzés” szó eredete a 16. században kezdődött, amikor az angolok a „to hide” szót használták, ami azt jelentette, hogy eltüntetni. A szó a középfranciából származik, ahol a „cacher” szót használták. Ez a szó maga is a latin „coactere” szóból származik, ami azt jelenti, hogy elrejteni, eltüntetni. Az elrejtőzés szó eredetileg arra utalt, hogy valamit elrejtenek, hogy megvédjék azt a káros hatásoktól. A szó egy másik jelentése is van, ami azt jelenti, hogy elrejteni magad, eltűnni a nyilvánosság elől.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elrejtőzik” jelentése különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint „elrejtőzik” valamilyen dolog elrejtését jelenti, ami azt jelenti, hogy valaki vagy valami valahol elrejtőzik. A Merriam-Webster Dictionary szerint „elrejtőzik” azt jelenti, hogy valaki vagy valami olyan helyre megy, ahol nem található meg. A Cambridge English Dictionary szerint „elrejtőzik” azt jelenti, hogy valaki vagy valami olyan helyre megy, ahol nem található meg, és ahol nem lehet megtalálni.

Asszociációk

„Elrejtőzik” szó sok ember számára asszociációkat vált ki, amelyek közül néhány a biztonságérzetet, a titoktartást és a rejtőzködést jelenti. Az emberek többnyire a biztonságot keresik, amikor elrejtőznek. Számos oka lehet, hogy miért szeretnének elrejtőzni, és ezek közül néhány a következő: védelem a bajtól, elkerülés a konfliktusoktól, megóvás a kritikától, és szükség esetén az elrejtőzés lehetősége a biztonságos elkerülés lehetősége. Az elrejtőzés lehetővé teszi az embereknek, hogy kizárják magukat a külvilágból, és ezzel megvédjék magukat azoktól a helyzetektől, amelyek nem tesznek jót nekik.

Szinonimák

 • elbújik.
 • elrejtődik.
 • eltűnik.
 • megbújik.
 • megrejtőzik.
 • előződik.
 • elzárkózik.
 • elhúzódik.
 • elhallgat.
 • eltávolodik.

Antonímák

Az „elrejtőzik” szónak ellentétes értelmű szavai, azaz antonimái közé tartozik a „megjelenik”, „megmutatkozik”, „felfedeződik”, „kiderül”, valamint a „megjelenik”. Ezek a szavak jelzik, hogy egy személy vagy egy dolog közvetlenül láthatóvá és észrevehetővé válik. Az ilyen szavak gyakran használatosak akkor, amikor valaki vagy valami kimutatja magát az emberek előtt. Az „elrejtőzik” szónak antonimái hasznosak lehetnek a különböző történetek, írások és szövegek írásánál, amikor szükség van arra, hogy egy személy vagy egy dolog megjelenjen a történetben.

Példamondatok

 1. A bűnöző elrejtőzött a rendőrség elől.
 2. A gyerek elrejtőzött a szobájában, amikor meghallotta az anyja szavát.
 3. Az állat elrejtőzött egy bokor mögött, amikor meghallotta az emberek lépteit.
 4. A kisgyerek elrejtőzött a szekrény mögött, amikor meghallotta a nagymamája kiáltását.
 5. A kalózok elrejtőztek egy titkos kikötőben, hogy elkerüljék a rendőrséget.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: