Elrezzent szó jelentése

A „elrezzent” szó egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a nyelvhasználatban, de általában nem tudjuk pontosan, hogy mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a szó jelentését, továbbá megvizsgáljuk a különböző kontextusokban való használatát.

Lexikológia

Szó elrezzent egy kifejezés, amely arra utal, hogy valaki hirtelen megijedt, vagy meglepődött. A kifejezés gyakran arra utal, hogy valaki hirtelen megugrott, hogy elkerülje a veszélyt, vagy hogy kihasználja egy lehetőséget. A kifejezés számos nyelvben használatos, és néhány kultúrában különböző módokon használják. Például a dél-afrikai tswana nyelvben a szó elrezzentet írják „tshwele” -nak, ami azt jelenti, hogy „hirtelen megugrott”. Az angolban a kifejezés általában „jump” -ként használatos, de számos egyéb nyelvben is használják.

Etimológia

A „elrezzent” szó eredete a magyar nyelvben gyökerezik, és már a XVI. században is használatos volt. A szó jelentése „félelmetesen meglepődni”. A szó eredeti jelentése szerint a „rezzenés” egy fizikai reakció volt, amelyet a külső ingerek okoztak. Az emberek akkor érezték ezt a reakciót, amikor meglepődtek, vagy megijedtek, mivel a bőrük megfeszült, és a testük elrezzent. A kifejezés ma már elsősorban a meglepetésre használatos, de még mindig átjárja a félelem érzését.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elrezzent” kétféle jelentéssel bír a különböző szótárakban. Az első jelentés az, hogy egy személy, állat vagy tárgy rövid ideig meglepődött, megrémült, megijedt, vagy meglepődött valami miatt. A második jelentés az, hogy egy személy vagy állat rövid ideig megfeszült, szorongott, és feszültséget érzett. E két jelentés szerint az elrezzent szó egy pillanatnyi meglepődés, félelem, szorongás vagy feszültség jelzésére szolgál.

Asszociációk

 • számítógép.
 • hálózat.
 • internet.
 • biztonság.
 • kibervédelem.
 • védelem.

Szinonimák

 1. betérő.
 2. befogadó.
 3. fogadó.
 4. látogató.
 5. menedékhely.
 6. otthon.
 7. védőhely.
 8. menhely.

Példamondatok

 1. A rezidens elrezzent, amikor meghallotta a hirtelen zajt.
 2. Az elrezzent gyerek sírni kezdett, amikor a kutya ráugrott.
 3. Az elrezzent csoport egymásra nézett, amikor a riasztás felhangzott.
 4. Az elrezzent tömeg próbálta elkerülni a természeti katasztrófát.
 5. Az elrezzent szülők próbáltak meggyőzni a gyereket, hogy ne menjen be a veszélyes helyre.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: