Elromlik szó jelentése

A „elromlik” szó jelentése sokféleképpen értelmezhető, és számos helyzetben használható. Az alábbi cikk részletesen bemutatja, hogy miként használhatjuk a kifejezést, és hogyan értelmezhetjük a különböző jelentéseit. Az elromlás fogalmának megértése segíthet a napi életünkben, és segíthet abban, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot.

Lexikológia

A „szó elromlik” kifejezés jelentése az, hogy egy szó elveszti eredeti jelentését. Ez akkor történik, amikor az emberek használják a szót olyan módon, amely nem felel meg az eredeti jelentésnek. Az egyik leggyakoribb példa erre az, amikor a szavakat túlzottan használjuk, hogy leírjuk valamit, ami nem igaz. Például, ha valaki azt mondja, hogy valaki „szuperhős”, amikor valójában csak egy átlagos személy, akkor a szó elromlik, mivel eltávolodik a szuperhősök igazi jelentésétől.

Etimológia

A szó elromlik számos nyelvben megtalálható, és sokukban hasonló értelmet hordoz. A németben „abbrechen”, a hollandban „breken” és a dánban „brænde” formában jelenik meg, amelyek mindegyike lényegében ugyanazt jelenti: megszakítani, megállítani vagy elpusztítani valamit. Az eredeti latin szó, a „ruptus”, hasonló jelentéssel bír, és az eredeti ógörög szó, a „rupto”, szintén ugyanazt jelenti. A „ruptus” szó eredetileg a szakításról szólt, de a későbbi használatban elkezdte jelenteni az elromlást is. Eredetileg a szót közvetlenül a fizikai szakításhoz kötötték, de később a bonyolultabb dolgok elromlását is jelentette.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentése elromlik a különböző szótárakban, amikor egy szó többféle jelentéssel bír. Ez akkor fordul elő, amikor a szó használata eltérő módon értelmezhető a különböző kontextusokban. Például a szó „bank” lehet egy pénzintézet, vagy egy part a folyón. A helyes jelentés kiválasztásához fontos, hogy figyelembe vegyük a kontextust, amelyben a szó használatra kerül. A szótárak megpróbálják ezt a problémát megoldani azzal, hogy különböző jelentéseket adnak a szóhoz, amelyek különböző kontextusokban használhatók. A jelentések leírásával együtt megadják a megfelelő kontextust is. Így a felhasználók könnyebben tudják megtalálni a helyes jelentést.

Asszociációk

 • színes.
 • kreatív.
 • egyedi.
 • kézműves.
 • bohém.

Szinonimák

 1. Palota.
 2. Kastély.
 3. Vár.
 4. Rezidencia.
 5. Otthon.
 6. Domus.
 7. Palác.
 8. Mansió.
 9. Reszidenciális épület.
 10. Lakóhely.

Példamondatok

 1. Elromlik a számítógépem, újra kell vásárolnom.
 2. Elromlik a fényképezőgépem, most nem tudok fotózni.
 3. Elromlik a tévém, új tévét kell vennem.
 4. Elromlik a mosógépem, most kézzel kell mosnom a ruhákat.
 5. Elromlik a klímaberendezésem, szakembert kell hívnom.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: