Elsőbbség szó jelentése

Az elsőbbség fogalma sokféle értelmezésre tarthat számot, azonban általánosan elfogadott, hogy az elsőbbség kifejezés azt jelenti, hogy valaminek, vagy valakinek van előnye a többihez képest, ami megkülönbözteti őket egymástól. Ez a fogalom különösen fontos a jogban és a politikában, ahol az elsőbbség jelentése a jogilag előnyös helyzetet jelenti. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az elsőbbség szó jelentését, és különböző példákat mutatunk be annak megértéséhez.

Lexikológia

A lexikológiai elsőbbség a szavak mögött álló kontextusokban lévő alapvető jelentését jelenti. Az elsőbbség a szavakban található összetevők közötti kapcsolatokra vonatkozik, és megmutatja, hogy mely szavak és kifejezések jelentését meghatározzák. Az elsőbbség szó lexikológiája segít megérteni a szavak és kifejezések jelentését a kontextusban. Például, ha valaki azt mondja, hogy „A kutya előbb jött, mint a macska”, az elsőbbség szó lexikológiája megmutatja, hogy a „kutya” szó jelentése az, hogy előbbre jön a macskánál. Ha egy másik kifejezést használunk, mint például „A kutya előbb volt, mint a macska”, akkor az elsőbbség szó lexikológiája megmutatja, hogy a „kutya” szó jelentése az, hogy előbb volt a macskánál.

Etimológia

Az elsőbbség szó etimológiája a 14. században vezethető vissza, amikor a latin „praeeminentia” használatával jelölték. A szó eredeti jelentése „előbbrevalóság”, ami azt jelenti, hogy valaki vagy valami jobb, nagyobb vagy fontosabb, mint mások. A szó használata azóta elterjedt az angol nyelvben, és ma már elsőbbséget jelent, ami azt jelenti, hogy valami fontosabb, mint más dolgok. A szó eredete hasonló a „preeminence” szóhoz, amelyet a 15. században vezettek be, de a két szó közötti különbség az, hogy az elsőbbség szóval a fontosság, míg a preeminenciával az előbbrevalóság jelölték.

Jelentés különböző szótárakban

A Cambridge Dictionary szerint az elsőbbség szó jelentése „az a helyzet, amikor valaki vagy valami előnyben van másokkal vagy más dolgokkal szemben”. A Merriam-Webster szerint az elsőbbség szó jelentése „az a helyzet, amikor valaki vagy valami előnyben van másokkal vagy más dolgokkal szemben; a kiemelt szerep vagy a kiemelt figyelem”. Az Oxford Dictionary szerint az elsőbbség szó jelentése „az a helyzet, amikor valaki vagy valami előnyben van másokkal vagy más dolgokkal szemben; kiemelkedő szerep vagy figyelem; előny”.

Asszociációk

Az elsőbbség a társadalmi, politikai és gazdasági egyenlőség elvének egyik fontos aspektusa. Az elsőbbség azt jelenti, hogy bizonyos csoportoknak előnyöket biztosítanak a többi csoporthoz képest. Az elsőbbség konkrét formái közé tartoznak a különféle támogatások, a jogok és a kedvezmények, amelyeket bizonyos csoportoknak biztosítanak. Az elsőbbség egyik legfontosabb célja az, hogy segítsen csökkenteni a társadalmi egyenlőtlenséget. Az elsőbbség lehetővé teszi, hogy azon csoportok, akiknek kisebb a társadalmi, gazdasági és politikai egyenlőségük, előnyöket élvezzenek. Az elsőbbség különböző formái lehetnek, amelyek között szerepelnek a támogatások, a jogok és a kedvezmények. Az elsőbbség segíthet a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésében, de fontos megérteni, hogy az elsőbbség nem jelenti azt, hogy egy csoport a többiek felett áll. Az elsőbbség célja az egyenlőség és az egyenlő bánásmód előmozdítása.

Szinonimák

  1. prioritás.
  2. előny.
  3. kiemelkedés.
  4. előnyben részesítés.
  5. főszerep.
  6. vezető szerep.
  7. előnyös helyzet.
  8. kiváltság.
  9. előnyös pozíció.
  10. előnyös sorrend.

Antonímák

Az elsőbbség antonimái közé tartoznak a legutolsó, a középső, a második, a következő, a középső, a következő, a végső, a hátsó, a hátsó, a középső, a következő, a végső, a hátsó, a hátsó, a középső, a következő, a végső, a hátsó, a hátsó, a középső, a következő, a végső, a hátsó, a hátsó, a középső, a következő, a végső és a végső. Ezek mind olyan szavak, amelyek jelentik az elsőbbség ellentétét és az erőfeszítések sorrendjét. Ezek a szavak segíthetnek abban, hogy kifejezze azt, hogy melyik erőfeszítés jön először, melyik következik és melyik az utolsó. Ezek a szavak használhatók más szituációkban is, hogy kifejezze a sorrendet.

Példamondatok

Az elsőbbség alapelve szerint a gyerekeknek először a tanulmányaikat kell elvégezniük.
Az elsőbbség elve szerint az idősebbeknek először kell kapniuk az ételt.
Az elsőbbség elve szerint a várakozóknak először kell megszólalniuk.
Az elsőbbség elve szerint a sérülteknek először kell ellátást kapniuk.

Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: