Elsóz szó jelentése

A „elsóz” szó egy olyan kifejezés, amelyet elsősorban a köznyelvben használnak. Ez a szó általában arra utal, hogy valaki gyorsan elkezd valamit, és gyorsan befejezi. Ez a kifejezés gyakran a munkával kapcsolatos tevékenységekre vonatkozik, de néha más dolgokra is használják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent ez a szó, és milyen kontextusokban használják.

Lexikológia

Szó elsőzés azt jelenti, hogy a szó első betűjét kiemeljük, és azt használjuk, hogy az adott szót jelöljük. Ezt a szokást gyakran használják a rövidítésekben és a szójátékokban. Például, ha valaki azt mondja, „Köszönöm a Könyvet” ez egy szójáték, amelyet szó elsőzés használatával készítettek. A Könyv szó első betűje egy K, ami azt jelenti, hogy a Könyv szó első betűje helyett a K-t használták. Ez a szokás gyakori a rövidítésekben is, ahol a szavak első betűit használják, hogy a szót jelöljék. Például, a NASA (National Aeronautics and Space Administration) rövidítése az N-t használja a National szó első betűjének jelölésére.

Etimológia

Az „elsóz” szó eredete a középkori latinban van. A szó a „só” szóból származik, amely akkoriban a következőképpen hangzott: „sal”. A „sal” szó jelentése „megtisztítás” vagy „megtisztító hatás”. A latinban a „sal” szóból származó „salare” szó jelentése „megsózni” volt. A középkori francia kölcsönözte a szót, és a „saler” szóból alakította ki az „assaillir” szót, amely jelentése „megtámadni”. A francia „assaillir” szóból származik az angol „assail” szó, amely jelentése „támadás” vagy „támadásra felszólítani”. Az angol „assail” szóból származik az „assailer” szó, amely jelentése „megtámadó”. Az „assailer” szóból származik az „assailor” szó, amely jelentése „elsóz”. A köznyelvben ma is használják ezt a szót, hogy jelölje a támadást, vagy a támadásra felszólítást.

Jelentés különböző szótárakban

Az első szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az első szó egy olyan szó, amely először hangzik el egy beszélgetésben vagy egy szövegben. Az American Heritage Dictionary szerint az első szó az első szó, amelyet egy szótárban találunk, amikor elkezdünk egy szót keresni. Az Urban Dictionary szerint az első szó az a szó, amelyet először mondunk, amikor valaki megkérdez valamit tőlünk.

Asszociációk

 • özvegy.
 • gyász.
 • szomorúság.
 • bánat.
 • egyedüllét.
 • magány.

Szinonimák

 1. Első.
 2. Kezdeti.
 3. Legelső.
 4. Alapvető.
 5. Kezdő.
 6. Kezdődő.
 7. Iniciális.
 8. Primer.
 9. Kezdetek.
 10. Originális.

Példamondatok

 1. Az elsőzés komoly kihívást jelentett a versenyzőknek.
 2. Az elsőző csapat megnyerte a versenyt.
 3. Az elsőzés csak a legügyesebb versenyzőknek sikerült.
 4. Az elsőzők örömmel fogadták a díjazást.
 5. Az elsőzés a legnagyobb öröm a versenyzők számára.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: