Elszlovákosodik szó jelentése

A „elszlovákosodik” kifejezés egyre gyakrabban használatos a világban, de sokan nem tudják pontosan, hogy mit jelent. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a kifejezés jelentését, hogy jobban megértsük, hogyan használjuk a mai világban.

Lexikológia

Szó elszlovákosodik olyan folyamat, amely során egy szó eredetileg más nyelven használt formájából elszlovákosodik, vagyis szlovák nyelvre fordul. Ez a folyamat az egyes nyelvek közötti átjárhatóságot jelenti, amely lehetővé teszi, hogy egy szó egy másik nyelvből szlovák nyelvre fordítva használható legyen. Például a szó „távirányító” angolul „remote control” -ként használják, de szlovákul elszlovákosodhat „diaľkové ovládanie”. Ez a folyamat lehetővé teszi, hogy a szlovák nyelvű szavak használata könnyebb és gyorsabb legyen.

Etimológia

A szó elszlovákosodik eredete egy közép-európai szláv nyelvcsaládba tartozik. A szó eredetét először az oroszok számára használták, és csak később terjedt el más szláv nyelvekhez. A szó eredetileg „slavizáció” jelentéssel bírt, ami azt jelentette, hogy egy személy vagy egy csoport kulturális átalakulásának folyamatát jelölte. Az elszlovákosodás folyamata azt jelentette, hogy egy bizonyos csoport felvállalta a szláv nyelv és kultúra jegyeit, amit a többi szláv csoport is megosztott. Az elszlovákosodásnak különböző formái vannak, mint például az átnevezés, a nyelvhasználat, a kulturális örökség, a vallás, a szokások és a külső megjelenés. Az elszlovákosodás folyamata főként a szláv nyelvek területén tapasztalható, de egyes esetekben más nyelvek is elszlovákosodhattak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elszlovákosodik” egy olyan kifejezés, amely a szlovák nyelv és kultúra hatását jelzi egy adott helyen. A szó jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford Dictionary szerint a szó jelentése „az a folyamat, amelyben egy adott hely lakosságának nagy része szlovák nyelvet és kultúrát örököl”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a szó jelentése „egy adott helyen élő lakosság szlovák nyelvet és kultúrát örököl”. A Cambridge Dictionary szerint a szó jelentése „az a folyamat, amelyben egy adott hely lakossága szlovák nyelvet és kultúrát örököl”.

Asszociációk

 • Magyarország.
 • Kisebbségi jogok.
 • Kulturális örökség.
 • Történelmi emlékek.
 • Nyelvi identitás.
 • Népi hagyományok.

Szinonimák

 1. Magyarosodik.
 2. Magyarítás.
 3. Magyarosítás.
 4. Asszimilálódik.
 5. Integrálódik.
 6. Magyar kultúrához alkalmazkodik.
 7. Magyaros hagyományokat követ.
 8. Magyar nyelvűvé válik.

Példamondatok

 1. A nyelvészeti tanulmányok szerint, a szlovák nyelv elszlovákosodott a magyar nyelv hatására.
 2. Az elmúlt évtizedekben, a község lakossága elszlovákosodott.
 3. Az elszlovákosodás folyamata különösen erőteljesen jelentkezik a szlovák határ mentén.
 4. A szlovák nyelv elszlovákosodásának köszönhetően, a szomszédos országok is elkezdték használni.
 5. Az elszlovákosodás leginkább a szlovák nyelvű szavak szaporításában jelentkezik.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: