Elszóródik szó jelentése

A „elszóródik” szó egy olyan kifejezés, amely gyakran használatos a mindennapi beszédben. Ez a kifejezés azonban sokféle jelentéssel rendelkezik, ezért fontos megérteni, hogy pontosan mit jelent. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a „elszóródik” szó jelentését, és különböző helyzetekben való használatát.

Lexikológia

A lexikológia az a szakterület, amely a szavak, kifejezések és mondatok jelentésével, szerkezetével és egymáshoz való viszonyával foglalkozik. Ez a szakterület különböző módszereket és technikákat alkalmaz a szavak, kifejezések és mondatok megértéséhez és használatához. Az elszóródik szó lexikológiája különösen fontos, mivel ez a szó sokféle módon értelmezhető. Az elszóródik szó sokféle helyzetben és kontextusban használható, és különböző jelentéseket hordozhat. Például, ha valaki azt mondja, hogy „az állatok elszóródtak”, ez azt jelenti, hogy az állatok szétszóródtak, elmenekültek, vagy eltűntek. Ha valaki azt mondja, hogy „az állatok elszóródtak a szobában”, ez azt jelenti, hogy az állatok szétterjedtek a szobában, szétszóródtak, vagy szétszéledtek.

Etimológia

A szó „elszóródik” eredete a középfelnémet „szorren” szóból származik, ami jelentése „szétterülni”. A szó eredetileg a középfelnémet szókészletből származik, amely a 12. században kezdődött el terjedni Németországban. A szót a felnémet nyelvben használták ahhoz, hogy leírja a különböző anyagok, mint a fű, a föld vagy a homok, szétterülését. A szó a 16. században kezdett el elterjedni az angol nyelvben és a 17. században már az angolban is használták. A szó a 20. században vált általánosan elfogadottá, amikor az emberek elkezdték használni ahhoz, hogy leírják a dolgok elszóródását.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elszóródik” számos szótárban különböző jelentésekkel szerepel. Az Oxford English Dictionary például azt írja, hogy a szó jelentése „eloszlatni, szétszórni, szétterjeszteni”. A Merriam-Webster-ben a szó jelentése „kiszórni, szétosztani vagy szétszórni”. A Cambridge Dictionary-ben a szó jelentése „egy helyről másik helyre szétszórni”. A Collins Dictionary-ben a szó jelentése „szétszórni, szétosztani, eloszlatni”. Mindezek a jelentések összefoglalhatók azzal, hogy a szó jelentése „valamit egy helyről egy másik helyre szétszórni vagy eloszlatni”.

Asszociációk

Ahogy elszóródik szó hallatán, sokaknak az első asszociációja a pénz. Az elszóródott pénz szimbolizálja a veszteséget, a kárt és a hanyagságot. Az is előfordulhat, hogy valaki elszórja a pénzét, ami azt jelenti, hogy nem tudja megfelelően kezelni vagyonát. Az elszóródott pénz azt is jelentheti, hogy valaki váratlanul nagy összegeket költ el, ami veszélyes lehet a jövőbeli anyagi stabilitás szempontjából. Az elszóródott pénz szimbolizálhatja a költekezést és a szórakozást is, ami szintén kockázatot jelenthet a jövőbeli biztonság szempontjából.

Szinonimák

 1. Terjed;.
 2. Szétoszlik;.
 3. Elterül;.
 4. Eláraszt;.
 5. Elterjed;.
 6. Elhullik;.
 7. Szóródik;.
 8. Kiterjed;.
 9. Előtör;.
 10. Elárad.

Antonímák

A szó „elszóródik” antonimái közé tartozik a szavak és kifejezések csoportja, amelyek jelentése szorosan összefügg a koncentrációval, összpontosítással és összetartozással. Ilyenek például a gyűjtés, összegyűjtés, összetartozás, összefüggés és csoportosítás. Ezek a kifejezések jelzik, hogy az adott dolgokat, embereket vagy információkat össze kell kötni és koncentráltan kell kezelni. A koncentráció és összetartozás fokozása segíthet a célok elérésében, és javíthatja a hatékonyságot.

Példamondatok

at készíthetünk:

 1. Az összes virág elszóródott a szélben.
 2. A szemét elszóródott a kertben.
 3. Az árvíz elszórta a köveket az utcán.
 4. A szél elszórta a leveleket a fák körül.
 5. A szél elszórta a madarak tollait az égen.
 6. Az eső elszórta a faleveleket a járdán.
 7. A szemét elszóródott a parkban.
 8. A szél elszórta a szöcskéket a fűben.
 9. A szél elszórta a homokot a tengerparton.
 10. A kövek elszóródtak a folyóban.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: