Eltartás szó jelentése

Az eltartás egy fontos fogalom a társadalomban, amely egyfajta segítséget jelent a rászorulóknak. Az eltartás fogalma különböző országokban eltérő jelentést hordozhat, de egyetlen dolog közös minden országban: az eltartás segítséget nyújt azoknak, akiknek szükségük van rá. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jelentést hordoz az eltartás fogalma és hogyan nyújt segítséget azoknak, akik rászorulnak.

Lexikológia

Az eltartás szó lexikológiája számos jogász, pszichológus és szociális munkás számára fontos tudást jelent. Az eltartás számos formában jelenik meg, beleértve a támogatást, a változatos segítséget és a különböző szociális szolgáltatásokat. Az eltartás fogalma bizonyos jogrendszerekben magában foglalja a szülők és a gyermekek közötti anyagi támogatás kötelezővé tételét. Az eltartás szót olyan kontextusokban is használják, amelyek a párkapcsolatok támogatását, a családok támogatását és a szülők támogatását jelentik. Az eltartással kapcsolatos törvények és szabályok különböző országokban és államokban eltérőek lehetnek. Az eltartás számos jogállással, jogosultsággal és kötelezettséggel járhat. Az eltartás különböző formái között szerepelnek a szülői eltartás, a támogatási cselekmények, a változatos segítségnyújtás és a szociális szolgáltatások.

Etimológia

Az eltartás szó származása egyesek szerint a régi németből származik. A szó eredetileg a „haltart” (halten) igét jelentette, amely a háztartásban, a földművelésben és a háziállatok gondozásában használt eszközök birtoklását jelentette. A szó később átváltozott a „haltartás” szóra, amely az emberek számára nyújtott alapvető szükségletek biztosítását jelentette. Az eltartás szó végül a mai nyelvben az emberek anyagi támogatását jelenti, amelyet a szülők vagy más családtagok biztosítanak.

Jelentés különböző szótárakban

A Cambridge English Dictionary szerint az eltartás szó jelentése „a mások által nyújtott támogatás, amely lehetővé teszi, hogy valaki biztosítsa megélhetését”. Az Oxford English Dictionary szerint az eltartás szó jelentése „a másoktól való függés, amely lehetővé teszi valakinek, hogy biztosítsa megélhetését”. Az American Heritage Dictionary szerint az eltartás szó jelentése „a mások által nyújtott támogatás, amely biztosítja valakinek a megélhetést”.

Asszociációk

A szó „eltartás” sokféle asszociációt evokálhat, de egy dolog biztos: a támogatás és a törődés fontos szerepet játszik benne. Az eltartás egy olyan fogalom, amely arra utal, hogy valaki biztosítja a másik személy számára a szükséges anyagi és érzelmi támogatást. A szó jelentése sokféle lehet, attól függően, hogy a megfigyelő szemszögétől nézzük. Egy szülő számára az eltartás azt jelenti, hogy megadja a gyermekének a szükséges anyagi és érzelmi támogatást, hogy elősegítse a gyermek fejlődését. Az eltartás egy szeretett személy számára azt jelenti, hogy biztosítja a szükséges anyagi és érzelmi támogatást, hogy segítsen neki abban, hogy boldog és egészséges legyen. Az eltartás egy szervezet számára azt jelenti, hogy megadja azokat a szolgáltatásokat, amelyek a tagok számára szükségesek, hogy elősegítsék a szervezet működését. Az eltartás egy ország számára azt jelenti, hogy biztosítja az alapvető szükségletek kielégítését a lakosság számára.

Szinonimák

 1. Kitartás.
 2. Megtartás.
 3. Fennmaradás.
 4. Tűrés.
 5. Tartózkodás.
 6. Tartalékolás.
 7. Megőrzés.
 8. Őrzés.
 9. Átvészelés.
 10. Állhatatosság.

Antonímák

Az eltartás szó antonimái közé tartozik a gondoskodás, támogatás és segítségnyújtás. Ezek mind olyan fogalmak, amelyek azt jelentik, hogy a szülők, hozzátartozók vagy más személyek által nyújtott segítség. A gondoskodás és támogatás jelentheti a szülők anyagi támogatását, hogy megfelelő életfeltételeket biztosítsanak a gyerekeik számára. A segítségnyújtás pedig olyan anyagi és szellemi támogatást jelent, amelyek segítik a gyerekek életminőségének javítását. Ezek a fogalmak együtt járhatnak az eltartás fogalmával, de egyik sem ugyanaz.

Példamondatok

 1. Az eltartás érdekében a szülőknek két munkahelyen kell dolgozniuk.
 2. Az eltartáshoz szükséges anyagiakat a család együttes erőfeszítésével tudják biztosítani.
 3. Az eltartás a szülők legfőbb feladata, így a gyermeknek biztosítani kell a megfelelő oktatást és táplálkozást.
 4. Az eltartás érdekében a család tagjainak össze kell fogniuk.
 5. Az eltartás nagy felelősség, amit a szülőknek kell elvállalniuk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: