Eltompít szó jelentése

A cikk a „eltompít” szó jelentését fogja bemutatni. Az eltompít szó különböző kontextusokban használható, és általában valamit csökkenteni, vagy csillapítani jelent. Az eltompít szót számos szituációban használják, többek között a zajcsökkentésben, a fényerő csökkentésében, a hangok csökkentésében és még sok másban. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az eltompít szó jelentését, és bemutatjuk, hogyan használhatjuk ezt a szót a mindennapi beszédben.

Lexikológia

A szó eltompításának lexikológiája az a folyamat, amelynek során a szó jelentése lassan megváltozik az idő múlásával. A szó jelentése gyakran változik, ahogy a körülötte lévő kultúra és kontextus változik. A szó eltompításának lexikológiája azt jelenti, hogy a szó jelentése lassan megváltozik az idő múlásával. Az eltompítás folyamata lehet a szó jelentésének meghatározásában, a szó használatának megváltozásában, a szó használatának megváltozásában, és a szó általános elfogadottságának változásában.

Etimológia

A szó „eltompít” eredete a középfelnémet szóból, a „dumfaden” szóból ered, amely a „befüggeszteni” jelentéssel bír. Az első ismert felhasználása a 17. században történt. A szó jelentése az idők során változott, és a mai értelemben a „csökkenteni a hang vagy fény erősségét” jelentéssel bír. Az eltompítás egy fontos technikai folyamat, amelyet sokféle területen alkalmaznak, például a hangtechnikában, a fotográfiában és a kábeltechnológiában.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban az eltompít szó jelentése egyaránt lehet „csökkenteni a hangzavar intenzitását” és „csökkenteni a hangzavar intenzitását, hogy más hangok érthetőbbek legyenek”. A szó jelentése is magában foglalja a hangzavar csökkentését, hogy más hangok érthetőbbek legyenek. Ugyanakkor az eltompít szó jelentése azt is jelenti, hogy csökkenteni kell a hangzavar intenzitását, hogy kizárjuk azokat a hangokat, amelyek zavaróak, és megtartjuk azokat a hangokat, amelyeket szeretnénk hallani.

Asszociációk

Az eltompít szó sokféle asszociációt ébreszthet egy személyben. Az eltompít szó a tudatunkban olyan képet ébreszthet, amelyben a hangok, a jelzések, a reakciók és a hangulatok elhalványulnak. Az eltompít szót gyakran használják ahhoz, hogy leírják a fájdalmat vagy a szorongást, amelyet sok ember érez. Az eltompít szó sokféle módon használható, hogy leírja, hogyan hatnak a különböző érzelmek és élethelyzetek az emberekre. Az eltompít szó használata megadhatja az embereknek a lehetőséget, hogy jobban megértsék és feldolgozzák a nehéz helyzeteket és érzelmeket.

Szinonimák

 1. Csendít.
 2. Hangszigetel.
 3. Elnémít.
 4. Hangzáscsillapít.
 5. Csillapít.
 6. Muffinál.
 7. Elhallgat.
 8. Zajcsillapít.
 9. Csöndesít.
 10. Hanglégiesít.

Antonímák

Az antonimák az eltompít szóra a következők lehetnek: erősít, fokozza, hangsúlyozza, kiemeli, megerősíti, nagyít, színezi, több hangsúlyt fektet, világosít. Ezek az antonimák olyan módon használhatók, hogy megerősítsék vagy fokozzák egy állítás vagy koncepció fontosságát. Például, ha valaki arról beszél, hogy a közösségi média segíthet a cégeknek elérni a céljaikat, akkor erősítheti ezt az állítást egy ilyen antonimával, mint például „kiemeli”. Ezzel az antonimával a beszélő szeretné hangsúlyozni, hogy a közösségi média nagyon fontos és hasznos eszköz a cégek számára.

Példamondatok

 1. A falak vastagságának növelésével eltompíthatjuk a zajokat.
 2. A zenekar a hangszereinek hangerőjét eltompította, hogy a közönség jobban élvezhesse a koncertet.
 3. A különböző színek kombinációjával eltompíthatjuk a terem színeit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: