Eltörölhetetlen szó jelentése

A számítógépes technológia fejlődésével egyre több olyan információ létezik, amelyeket nehéz eltávolítani a hálózatról. Az eltörölhetetlen szó ezek közül az egyik, amelyet gyakran használnak a számítástechnikában. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy mi az eltörölhetetlen szó jelentése, és hogy miként lehet használni a gyakorlatban.

Lexikológia

Szó eltörölhetetlennek jelentése olyan adatokat jelent, amelyeket nem lehet teljesen törölni a számítógépről, anélkül, hogy valamilyen módon károsítaná a számítógép hardverének vagy szoftverének működését. Az ilyen adatok általában olyan fontos információkat tartalmaznak, mint a számítógép operációs rendszerének, a programok és a biztonsági beállítások fájljainak a helye. Ezeket az adatokat nem lehet egyszerűen törölni, mivel ez megváltoztatná a számítógép működését. Az eltörölhetetlen adatokat általában csak külső eszközök segítségével lehet eltávolítani, mint például egy speciális törlési program vagy egy adatvédelmi szoftver.

Etimológia

Az eltörölhetetlen szó eredete a 15. századi angolban található. A szó eredetileg a „irrevocable” szóból származik, amely a latin „irrevocabilis” szóból ered. A szó azt jelenti, hogy valami olyan, ami nem változtatható meg, vagy másképpen fogalmazva, ami véglegesített. A „irrevocable” szó, amelyet először a 15. századi angolban használtak, megjelent a középkori francia nyelvben is, ahol „irrevocable” szóból „irrevocable” szó lett. A szó eltörölhetetlen jelentését a 17. században alakították ki, amikor a szót használták, hogy leírja, hogy valami véglegesített, vagy nem változtatható meg.

Jelentés különböző szótárakban

Az eltörölhetetlen szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az eltörölhetetlen szó olyan szó, amelyet nem lehet törölni az írásból vagy a beszédből, anélkül, hogy az alapvető jelentését megváltoztatná. A Merriam-Webster szótár szerint az eltörölhetetlen szó olyan szó, amelynek jelentése nem változik akkor sem, ha a szó helyesírása vagy a kiejtése megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a szó továbbra is ugyanazt a jelentést viseli, még akkor is, ha a helyesírása vagy a kiejtése eltérő lehet.

Asszociációk

 • megsemmisítés.
 • végleges.
 • irreverzibilis.
 • eltávolítás.
 • elvesztés.
 • végleges törlés.
 • visszafordíthatatlan.
 • örökre eltűnik.

Szinonimák

 1. Végleges.
 2. Állandó.
 3. Irreverzibilis.
 4. Megsemmisíthetetlen.
 5. Áthatolhatatlan.
 6. Permanens.
 7. Fennmaradandó.
 8. El nem tüntethető.
 9. Maradandó.
 10. Tartós.

Példamondatok

 1. Az eltörölhetetlen emlékek a legerősebbek.
 2. Az eltörölhetetlen bűnök végül mindannyiunkat elérnek.
 3. Az eltörölhetetlen nyomok a legjobb bizonyítékok.
 4. Az eltörölhetetlen barátságok teszik életünket szebbé.
 5. Az eltörölhetetlen hagyomány megőrzése a legfontosabb dolog.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: