Eltunyul szó jelentése

A „eltunyul” szó gyakran használatos kifejezés, de sokan nem tudják, hogy pontosan mit jelent. A cikk megvizsgálja a szó jelentését, továbbá bemutat néhány példát arra, hogyan használható a kifejezés.

Lexikológia

Szó eltunyulása, azaz lexikai eltűnés, az a folyamat, amikor egy nyelvben egy adott szó, kifejezés vagy nyelvi jelenség eltűnik, és többé nem használatos. Ez lehet következménye a nyelv modernizációjának, amikor a nyelvhasználók újabb, modern szavakat kezdenek használni a régi, elavult szavak helyett. Szó eltunyulása lehet a nyelvhasználat megváltozásának egyik következménye is, amikor egy adott szó feleslegessé válik a nyelvhasználatban. Szó eltunyulása lehet a köznyelvben is előforduló jelenség, de előfordulhat akár egy adott társadalmi csoport, régió vagy nyelvi közösség körében is.

Etimológia

Az eltunyul szó eredete a 16. században kezdődött. Az eltunyul szó eredetileg a latin tunare szóból származik, ami átültetésként „elenyészni” vagy „elhalványulni” jelent. A szó eredetileg a fizikai megjelenés eltűnését jelentette, és a 16. században a szó használata elterjedt a kulturális jelentések kifejezésére. Az eltunyul szót először a költő William Shakespeare használta a Hamlet című darabjában, amelyben a szereplők a kulturális hagyományok eltűnéséről beszélnek. A szó eredeti jelentése továbbra is élő, de az eltunyul szó a mai napig egyfajta kulturális jelentéssel is rendelkezik, amely a hagyományok és szokások elvesztését jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „eltunyul” számos szótárban megtalálható, és mindegyiknek más-más jelentése van. Az Oxford English Dictionary szerint az eltunyul szó jelentése „elhalványul; elenyészik; eltűnik; elenyészővé válik”. A Merriam-Webster szótár szerint az eltunyul jelentése „váratlanul elhalványul; elenyészik; eltűnik”. Ugyanakkor a Cambridge Dictionary szerint az eltunyul szó jelentése „elhalványul; elenyészik; eltűnik; elenyészővé válik”. Az eltunyul szó jelentését tekintve látható, hogy a különböző szótárakban hasonló jelentések vannak, de kisebb eltérések vannak a konkrét szavak jelentése között.

Asszociációk

 • szabadság.
 • felszabadulás.
 • öröm.
 • kaland.
 • változás.
 • újdonság.
 • bátorság.
 • siker.
 • szerencse.

Szinonimák

mélyen rejtett, elrejtett, titkos, elzárt, elhallgatott, elzárkózott, elbújtatott.

Példamondatok

 1. A kis eltunyul a tömegben.
 2. Az eltunyul ügy megoldásához sok időre van szükség.
 3. Az eltunyul történet megdöbbentő.
 4. Meg kell találnod az eltunyul kulcsot.
 5. A könyvben az eltunyul szereplők életének történetét meséli el.
 6. A közösség eltunyul tagjai igyekeznek a közös jóért dolgozni.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: