Eltűr szó jelentése

A szó „eltűr” sokféle értelmezéssel bír. A szó jelentése kulturális, társadalmi és személyes kontextusban is változhat. Az alábbi cikk részletesen elemzi a szó jelentését, és bemutatja, hogyan használhatjuk ezt a szót a mindennapi életünkben.

Lexikológia

Szó eltűrés azt jelenti, hogy valaki megenged egy másik személynek, hogy végezzen valamit, ami másképp nem lenne elfogadható. Ez általában egy olyan helyzetben fordul elő, amikor az egyik fél a másik fél véleményét, érzéseit, cselekedeteit vagy céljait elismeri, de megengedő marad, és megengedi, hogy a másik fél végezze a cselekedetet. Ez lehetővé teszi a konfliktusok megoldását, mivel mindkét félnek meg kell értenie a másik fél céljait és véleményét, hogy kompromisszumot köthessenek.

Etimológia

A szó eredete a középfelnémet „tolleren” szóból származik, amely a „tűrni” jelentéssel bír. A szó jelentése azt sugallja, hogy az egyénnek türelmesnek kell maradnia és kibírnia a nehézségeket, még akkor is, ha nem ért egyet a helyzettel. A szó első alkalmazása a 16. században történt, és később a tűréshatárok kifejezésére is használták. Az eltűrést akkor kezdték el önálló fogalomként kezelni, amikor az emberek kezdték megérteni, hogy milyen fontos a tolerancia és a megértés a kulturális és vallási különbségek elfogadásában. A szó először a 18. században jelent meg az angol nyelvben, és egyre inkább elterjedt a 19. században. Ma az eltűrés a tolerancia, a megértés és a különböző kultúrák és vallások elfogadását jelenti.

Jelentés különböző szótárakban

Az eltűr szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az eltűr szó jelentése „engedélyezni vagy megengedi valaminek a létezését, bár nem kívánatos vagy elfogadható”. A Merriam-Webster Dictionary szerint az eltűr szó jelentése „tűrni vagy megengedni valamit, ami nem kívánatos vagy elfogadható, de nem tud megakadályozni vagy megváltoztatni”. A Cambridge Dictionary szerint az eltűr szó jelentése „engedélyezni vagy megengedni valamit, ami nem kívánatos, de nem tud megváltoztatni”.

Asszociációk

 • megértés.
 • elviselés.
 • kibírás.
 • hátralévő.
 • állhatatosság.
 • türelem.
 • szenvedés.
 • sokáig bírni.
 • kitartás.
 • elfogadás.

Szinonimák

tűr, visel, elvisel, hordoz, magára vesz, megemészt.

Példamondatok

 1. Az iskola előírásai szerint a diákoknak el kell tűrniük a tanárok követeléseit.
 2. A börtönben az elítélteknek el kell tűrniük a szigorú szabályokat.
 3. Az anya eltűri a gyerekei viselkedését, még akkor is, ha nem mindig helyes.
 4. Az orvosok eltűrik a páciensek panaszait, hogy segítsenek nekik.
 5. Az üzletvezető eltűri a munkatársai hibáit, de alaposan megdorgálja őket.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: