Elvonul szó jelentése

Az elvonul szó sokféle jelentéssel bír. Az elvonul fogalma a társadalmi, politikai és spirituális életben is előfordulhat. Az elvonulás egy olyan folyamat, amelynek során az ember fizikailag, mentálisan és szellemileg is eltávolodik a társadalomtól. Az elvonulás számos módon megnyilvánulhat, például az önmegvalósítás, az önfelismerés, a meditáció és a spirituális gyakorlatok által. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az elvonulás szó jelentését és annak különböző módjait.

Lexikológia

Szó elvonul jelentése különböző kultúrákban eltérő lehet, de alapvetően egy olyan folyamatot jelent, amely során egy személy visszavonul a külvilágtól és a belső világába vonul vissza. Egyesek ezt egyfajta meditatív állapotnak tekintik, amelyben a személy elvonul a társadalmi és fizikai környezetétől, hogy megvizsgálja a belső világát és önmagát. Az elvonulás lehetővé teszi a személynek, hogy közelebb kerüljön a saját igazságához és az életcéljához, és egy olyan állapotot teremtsen, amelyben képes önmagával és a világgal harmonikusan kapcsolatban lenni.

Etimológia

A szó ‘elvonul’ eredete régre nyúlik vissza. Az eredeti használatban a szó jelentése a katonai jelentésekre vonatkozott, amikor a hadsereg elhagyta a területet, és egy másik helyre vonult. Az ezt követő években a szó használata elterjedt az erkölcsi vonatkozásokra is. Elkezdte jelenteni, hogy valaki távol maradt a társadalmi életből, mint amikor egy szerzetes elvonul egy kolostorba. Az elvonulás mára általánosan használt szó, amely jelentheti a fizikai távolságot, de az erkölcsi elszakadást is.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „elvonul” többféle jelentéssel rendelkezik, és a jelentését a különböző szótárakban meg lehet találni. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint az elvonul szó jelentése „egy helyről másik helyre való áthelyezés, különösen a hadseregben, hogy egy állomáshelyre vonuljon”. A Merriam-Webster szótár szerint az elvonul szó jelentése „egy helyről másik helyre való áthelyezés, különösen a hadseregben, hogy táborozni vagy végrehajtani egy feladatot”. A Cambridge English Dictionary szerint az elvonul szó jelentése „valaki vagy valami eltávolodása egy helyről egy másik helyre, különösen a hadseregben, hogy ott táborozni vagy végrehajtani egy feladatot”.

Asszociációk

 • búcsúzás.
 • távozás.
 • elhaladás.
 • elhagyás.
 • elmélyülés.
 • elszakadás.
 • eltűnés.

Szinonimák

 1. Elment.
 2. Távozott.
 3. Elutazott.
 4. Elszállt.
 5. Elhagyta.
 6. Eltűnt.
 7. Kilépett.
 8. Elindult.
 9. Elvándorolt.
 10. Elszökött.

Példamondatok

 1. Az öregember elvonult, hogy nyugodtan pihenhessen.
 2. A király elvonult a trónterméből, hogy magányosan gondolkodhasson.
 3. Az apáca elvonult a kolostor kertjébe, hogy imádkozzon.
 4. A városi rendőr elvonult, hogy elgondolkodjon a nyomozásán.
 5. Az öreg szerelmespár elvonult a szerelmespartjukra a kikötőben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: