Emberemlékezet szó jelentése

Az emberemlékezet szó sokak számára ismerős lehet, de vajon pontosan mit jelent? Az emberemlékezet olyan készség, amely lehetővé teszi az ember számára, hogy információt tároljon és megőrizze azt a jövőbeni használatra. Ez a készség sokféle módon fejleszthető és kutatható, és sokféle módon használható a hétköznapi életben. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az emberemlékezet konkrét jelentését, és bemutatjuk, hogyan használható a mindennapi életben.

Lexikológia

Az emberemlékezet az egyik legfontosabb kognitív képességünk. Az emberemlékezet azt jelenti, hogy képesek vagyunk megjegyezni és előhívni információkat, amelyeket a külvilágból vagy belső gondolatainkból szereztünk. A szó emberemlékezetet gyakran használják ahhoz, hogy megmagyarázzák, hogyan tudunk információkat megjegyezni és előhívni, ha szükségünk van rá. Az emberemlékezet az egyik alapvető kognitív képességünk, amely lehetővé teszi, hogy információkat megőrizzünk, és használjuk, amikor szükségünk van rá.

Etimológia

Az emberemlékezet szó eredete a latin memoria szóra vezethető vissza, amelynek jelentése ’emlékezés’ vagy ’emlékezet’. A szó eredete a meminisse, amely ’emlékezetre’ vagy ’emlékezetre emlékezni’ jelent. A meminisse szó a meminissere (emlékezni) és a meminisserere (emlékezetre emlékezni) előzménye. A meminissere szó használata a középkorban terjedt el, amikor a katolikus egyház különféle bibliákon alapuló dogmákat alkalmazott. A meminissere szó azt jelentette, hogy az egyháztagoknak meg kell emlékezniük a történetekre, amiket a bibliákból tanultak. A szó használata a modern korban is folytatódik, amikor az embereknek meg kell emlékezniük az eseményekre és tényekre, amiket az oktatás során tanultak.

Jelentés különböző szótárakban

A szó emberemlékezet számos szótárban megtalálható, és jelentése eltérő lehet a különböző szótárakban. Az Oxford English Dictionary szerint a szó jelentése „az emberi memória képessége, hogy megjegyezze és megőrizze információkat, és másoknak is továbbítsa őket”. A Merriam-Webster Dictionary szerint a szó jelentése „az emberek közötti, információk és események továbbításán alapuló hagyományos memória”. A Cambridge Dictionary szerint a szó jelentése „az emberek közötti információk továbbadásán alapuló hagyományos memória, amely a történetek, mondák és énekek által él tovább”.

Asszociációk

 • Emlékezés.
 • Emlékhely.
 • Emléktárgy.
 • Emlékezetes.
 • Emlékkönyv.
 • Emlékfal.
 • Emléklap.
 • Emlékév.
 • Emlékirat.
 • Emlékünnep.

Szinonimák

 1. Emlékezet.
 2. Emlékezőképesség.
 3. Mélynyomó.
 4. Memória.
 5. Idézet.
 6. Emlékezés.
 7. Élmény.
 8. Felidézés.
 9. Emlékkép.
 10. Emléktárgy.

Példamondatok

 1. Az emberemlékezet képes rengeteg információt tárolni és feldolgozni.
 2. Az emberemlékezet korlátokkal rendelkezik, ezért fontos a leírások és a jegyzetek készítése.
 3. A kutatások bizonyítják, hogy az emberemlékezet képes megőrizni az információkat hosszú időn át.
 4. Az emberemlékezet képes létrehozni összefüggéseket az általa tárolt információk között.
 5. A környezeti hatások nagyban befolyásolhatják az emberemlékezetet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: