Ementáli szó jelentése

Az ementáli egy olyan svájci sajt, amelyet világszerte sokféle ételhez használnak. A sajt neve a svájci Emmentál tartományból származik, ahol az első ilyen sajtot készítették. Az ementáli sajt jellegzetes, karakteres ízét a különböző baktériumoknak köszönheti, amelyek szükségesek a sajt előállításához. Ebben a cikkben részletesebben megvizsgáljuk az ementáli szó jelentését, és megtudjuk, hogyan készítik ezt a népszerű sajtot.

Lexikológia

Ementáli sajt egy hagyományos svájci sajt, amelyet a svájci alpesi régióból származik. A sajtot különböző rétegekben sózzák, ami megadja a jellegzetes ízét és illatát. A sajt előállításához tehéntejet használnak, amelyet homogénítenek, majd lágyító sóval kevernek. Ezután a sajtot erjesztik, majd keményítik, ami megadja a sajt jellegzetes formáját és állagát. A sajtot végül különböző hőmérsékleten és nedvességtartalomnál erjedtetik, ami megadja a különböző ízjegyeket. Ementáli sajtot sokféle ételhez használhatjuk, mint például a fondühöz, a quiche-hez, a tésztákhoz, a szendvicsekhez, a salátákhoz, a pizza-hoz, a sült ételekhez és a süteményekhez.

Etimológia

Az ementáli szó eredete a 16. századi Svájcban kezdődik. A svájciak a saját sajtjukat „Emmentaler” néven nevezték, ami a német „Emme” és a „Taler” szavakból származik. A „Emme” egy hegyi patak neve, ami a svájci Emme folyóból származik, míg a „Taler” egy régi svájci pénznem neve. Így az ementáli szó eredetileg a hegyi patakból származó pénzt jelentette. Az ementáli szó hamarosan elterjedt Európában, és ma már sok országban ismerik.

Jelentés különböző szótárakban

Az ementáli szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az ementáli egy svájci sajt, amelyet „fűszeres, édes, enyhén füstös ízű” jellemez. A Merriam-Webster szerint az ementáli egy „közepesen erős, füstös, közepesen sós, krémes és enyhén édes sajt”. A Cambridge Dictionary szerint az ementáli egy „színezett, füstös, közepesen sós sajt, amelyet Svájcban készítenek”. Mindegyik szótárban ugyanazt a jelentést kapjuk: az ementáli egy füstös, közepesen sós sajt, amelyet Svájcban készítenek.

Asszociációk

 • sajt.
 • gondolkodás.
 • koncentráció.
 • memória.
 • kognitív képességek.
 • érzelmi stabilitás.
 • egészség.
 • vitaminok.

Szinonimák

 1. gondolkodó.
 2. elmélkedő.
 3. értelmező.
 4. meditáló.
 5. filozofáló.
 6. szellemi.
 7. intellektuális.
 8. megfontolt.
 9. megfigyelő.
 10. reflektáló.

Példamondatok

 1. Az éttermünkben ementáli sajtot is kínálunk a vendégeknek.
 2. Az ementáli sajt egy különleges svájci sajt, melyet legjobban sült kenyérrel fogyaszthatunk.
 3. A tányéron egy szelet ementáli sajtot is felszolgáltak.
 4. Az ementáli sajt édes és gazdag ízű.
 5. Az ementáli sajtot a legjobban hideg ételekhez ajánljuk.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: