Emlékjel szó jelentése

A szó „emlékjel” sokféle jelentéssel bír. Az emberek számára a legfontosabb jelentések a következők: jelkép, emlékeztető, megemlékezés, megemlékezés és megemlékezés. Ezek a jelentések segíthetnek abban, hogy jobban megértsük, miért fontosak az emlékjelek az emberi kultúrában és társadalomban. Az alábbi cikk részletesebben kifejti ezeket a jelentéseket, és bemutatja, hogyan játszanak szerepet az emberi életben.

Lexikológia

A szó emlékjel számtalan dologra használható, de legfőképpen arra, hogy megőrizzük és emlékezzünk egy olyan fontos eseményre, amivel kapcsolatban bizonyos érzéseket élünk át. A szó emlékjelének használatával mélyen bevésődik az emlékezetünkbe, és így segít abban, hogy ne felejtsük el azokat az eseményeket, amiket szeretnénk megőrizni. Például, ha valaki megünnepel egy évfordulót, vagy egy fontos eseményt, ami fontos számára, akkor a szó emlékjel segít abban, hogy megőrizze az érzelmeket és az emlékeket, amelyeket az eseménnyel kapcsolatban átélt. A szó emlékjel segít abban, hogy egy érzelmi és emlékezeti pontot teremtsünk, ami az eseményhez kapcsolódik és ami segít abban, hogy jobban megértsük, hogy mi történt, és hogy miért fontos számunkra.

Etimológia

A szó „emlékjel” eredetileg a 15. században jelent meg, és akkoriban a latin „memorare” szóból származott. A latin szó jelentése „emlékezni”, és ez a kifejezés sokféle módon használható. Leggyakrabban az emlékjel arra utal, hogy valami megőrzésre méltó, ami megőrzött emlékeket hordoz. Az emlékjelek gyakran szimbolikusak, és különböző eseményekre, emberekre vagy helyekre emlékeznek. Az emlékjelek egyik legáltalánosabb formája a tábla, amelyet az emlékezésre szánt helyeken állítanak ki. Ezek a táblák gyakran rövid szövegeket, dátumokat és más fontos információkat tartalmaznak. Az emlékjelek egy másik formája az emlékhelyek létrehozása, amelyek gyakran szobrokat, köveket vagy más tárgyakat tartalmaznak. Az emlékjelek egy másik formája a különböző emlékünnepségek, amelyeket egyes események vagy emlékezetes pillanatok megünneplésére szerveznek. Az emlékjelek segítenek abban, hogy megőrizzük az emlékeket, és hogy megosszuk azokat a jövő generációkkal.

Jelentés különböző szótárakban

Az emlékjel szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. A Merriam-Webster szótár szerint az emlékjel szó „valami, ami jelképezi vagy megemlékezik valamiről; egy tárgy, ami megőrzi vagy megőrzi az emlékezetet”. Az Oxford szótár szerint az emlékjel szó „valami, ami emlékeztet valamire, például egy emlékmű”. Az Oxford Idioms szótár szerint az emlékjel szó „valami, ami megőrzi vagy megőrzi valamit, például egy személy, egy esemény vagy egy élmény emlékét”.

Asszociációk

 • megemlékezés.
 • emléktábla.
 • emlékmű.
 • emlékhely.
 • emlékév.
 • emléklap.
 • emlékplakett.
 • emlékérem.
 • emlékfák.
 • emlékpark.

Szinonimák

emlékhely, mementó, szobor, síremlék, megemlékezés, kopjafa, jelkép, emlékív, emléktábla, emlékfák, emlékpark, emlékmű.

Példamondatok

 1. A városban áll egy emlékjel, ami a hősi halottak tiszteletére állították.
 2. A templom kertjében áll egy kő emlékjel, mely az elmúlt évszázadok vallásos vezetőit ábrázolja.
 3. A királyi palota mellett áll egy hatalmas bronz emlékjel, amely megőrizte az ország történelmét.
 4. A város főterén áll egy bronz emlékjel, amely a város hősi polgárait ábrázolja.
 5. A központi téren áll egy kő emlékjel, amely a város első lakóit ábrázolja.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: