Emlékvers szó jelentése

A költészet egyik legősibb műfaja a „emlékvers”. Ez a műfaj olyan költeményeket jelöl, amelyeket az elhunyt személyekre vagy eseményekre írnak, hogy megőrizzék azok emlékét. Ezek a versenyek gyakran az elhunyt személyek életét és tetteit dicsőítik, és megpróbálják megőrizni azok emlékét. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen jelentése van az „emlékvers” kifejezésnek, és bemutatjuk néhány példát is.

Lexikológia

Szó emlékvers egy olyan versforma, amely különleges hangsúlyt fektet a szavak és a rímek fontosságára. A szó emlékvers egy művészeti technika, amely sokféle módon használható. Az egyik leggyakoribb alkalmazása, hogy a szerzők olyan szavakat és kifejezéseket használnak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak egymáshoz. Ez lehetővé teszi, hogy a szerzők hatásosan fejezzék ki a gondolataikat és érzelmeiket. A szó emlékversnek sokféle változata létezik, és bizonyos szabályokat kell követniük ahhoz, hogy megfelelően működjön. Például a szerzőnek egy adott szót vagy kifejezést kell megválasztania, és azt kell használnia a versben, hogy az egyes rímeket kössön össze. Ezenkívül a szó emlékversnek is bizonyos szabályoknak kell megfelelnie, amelyek közé tartozik az is, hogy a versnek szabad rímekkel kell rendelkeznie.

Etimológia

A szó, „emlékvers”, eredetileg a 17. században jelent meg. A kifejezés először egy 1612-es költeményben jelent meg, amelyet William Drummond of Hawthornden írt, és „A Végzet napjának Emlékverse” címet kapta. A költemény az egykori skót király, Jakab VI. születésnapján készült, és egyfajta hálát fejezett ki a király szolgálatával kapcsolatban. A költeményt azóta is számos alkalommal átdolgozták, és azóta a „emlékvers” kifejezés is gyakori használatra került. Azóta a kifejezést használják olyan versekre, amelyek egy fontos eseményre, személyre vagy egy élethelyzetre emlékeznek.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „emlékvers” számos különböző szótárban jelenik meg, mindegyik más-más jelentést tulajdonítva neki. Az Oxford English Dictionary (OED) szerint egy emlékvers egy olyan vers, amelyet valaki elhunyt szeretteinek állít emlékül. Az American Heritage Dictionary (AHD) szerint egy emlékvers egy olyan vers, amelyet valaki elhunyt szeretteinek, barátainak vagy ismerőseinek ír emlékül. Az Encarta Dictionary (ED) szerint egy emlékvers egy olyan vers, amelyet valaki elhunyt szeretteinek, barátainak vagy ismerőseinek ír emlékül, és amelyet gyakran a temetés alkalmával olvasnak fel.

Asszociációk

 • költemény.
 • érzelmek.
 • megemlékezés.
 • sírversek.
 • búcsúzás.
 • gyász.
 • örökség.
 • hűség.
 • örökkévalóság.
 • örök élet.

Szinonimák

 1. Elégia.
 2. Epitafium.
 3. Dícséret.
 4. Örökség.
 5. Odaadás.
 6. Emlékirat.
 7. Szállóigék.
 8. Költemény.
 9. Összegzés.
 10. Előadás.

Példamondatok

 1. A költő emlékverset írt a királynő születésnapjára.
 2. Az iskolában minden évben egy emlékverset szavalnak a tanulók a diplomaosztó ünnepségen.
 3. A temetésen a hozzátartozók egy emlékverset olvastak fel a szeretett személy emlékére.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: