Enciklopédia szó jelentése

Az enciklopédia szó jelentése sokféle lehet, de alapvetően egy olyan komplett tudásbázis, amelyet egy adott témában rendszerezett kézikönyv formájában tartalmaz. Az enciklopédiák általában olyan témákat tartalmaznak, amelyek kiterjednek a tudományok, a művészetek, a történelem, a technológia, a kultúra, a sport és a szórakozás területeire. Az enciklopédia lehet könyv alakjában, CD-ROM-on, DVD-n, vagy akár online formában is. Az enciklopédiák segítségével a felhasználók könnyedén hozzáférhetnek a szükséges információkhoz, amelyeket a témához kapcsolódó tudás bázisából gyűjthetnek össze.

Lexikológia

Enciklopédia egy olyan könyv, amely összefoglalja az általános ismeretek egy adott témáról. Enciklopédiák általában különböző témákon belül kategorizáltak, és előfordulhat, hogy egy adott téma több kategóriára oszlik. Enciklopédiák általában átfogó információkat tartalmaznak a témáról, és egyes témák esetében a részletes információk is szerepelnek. Enciklopédiák általában többféle médiumban is elérhetők, például könyvek, CD-ROM-ok, internetes oldalak és más digitális médiumok formájában. Az enciklopédiák általában a legtöbb kutatási témához kapcsolódó információt tartalmazzák, amelyek segíthetnek a kutatók számára a témával kapcsolatos kutatásaikban.

Etimológia

Az enciklopédia szó eredete a görög ἐγκύκλιος παιδεία (enkyklios paideia) szavakra vezethető vissza, amelyeket az ókori görög filozófus, Iszokratész használt. A ἐγκύκλιος παιδεία kifejezés azt jelentette, hogy „mindenki számára használható oktatás” vagy „mindenki számára használható ismeret”. Az enciklopédia fogalma az évszázadok során tovább fejlődött, és ma az enciklopédiák általában egy könyvformátumban találhatók, amelyek átfogó ismereteket tartalmaznak egy adott témáról.

Jelentés különböző szótárakban

Az enciklopédia szó jelentése a különböző szótárakban jelentősen eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint az enciklopédia egy átfogó, rendszerezett és általában szerkesztett gyűjtemény, amelyet a tudományok, a művészetek és a technológia témájában írt írásokból állítanak össze. Az Encyclopaedia Britannica szerint az enciklopédia egy átfogó, általános ismeretekkel rendelkező könyv, amelyet tudományos, művészeti és technológiai témákban írt írásokból állítanak össze. Az American Heritage Dictionary szerint az enciklopédia egy összefoglaló, átfogó ismeretanyag, amelyet a tudományok, a művészetek és a technológia témájában írt írásokból állítanak össze.

Asszociációk

 • tudás.
 • ismeret.
 • könyv.
 • információ.
 • kutatás.
 • lexikon.
 • referenciák.
 • témák.
 • szótár.
 • szakértők.

Szinonimák

 1. Lexikon.
 2. Kézikönyv.
 3. Füzet.
 4. Ismeretanyag.
 5. Könyv.
 6. Referenciakönyv.
 7. Szótár.
 8. Encyklopédia.
 9. Bibliográfia.
 10. Atlás.

Példamondatok

 1. Az enciklopédia segített nekem megérteni egy bonyolult témát.
 2. Az enciklopédia sok információt tartalmaz a világról.
 3. Az enciklopédia hasznos eszköz a tanuláshoz.
 4. Az enciklopédia több különböző tudományterületet lefed.
 5. Az enciklopédia egy nagyszerű forrás a témák kutatásához.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: