Energiaellátás szó jelentése

Az energiaellátás a környezetünkben megtalálható energiaforrások megszerzésének, előállításának és felhasználásának folyamata, amelyek lehetővé teszik az emberi tevékenységek folyamatosságát. Az energiaellátás olyan fontos szerepet játszik a közösségek és az egyének számára, hogy sok ország kormányai szabályozó intézkedéseket vezetnek be a szolgáltatások biztosítására. Az energiaellátás különböző technológiákat alkalmaz, beleértve a fosszilis energiaforrásokat, az áramtermelést, a szélenergiát, a napenergiát, a geotermikus energiát, a biomassza energiát és a vízenergia-hasznosítást.

Lexikológia

Energiaellátás a folyamat, amely lehetővé teszi, hogy az emberek, állatok és növények számára hasznosítható energia álljon rendelkezésre. A táplálkozás és a mozgás közötti kapcsolatot az energiaellátás szolgáltatja. Az energiaellátásnak két fő része van: a megújuló energia és a fosszilis energia. Megújuló energiaforrások olyan energiaforrások, amelyek a természetes környezetből származnak, és általában újrahasznosíthatók. Ezek közé tartozik a napenergia, a szélenergia, a vízenergia, a biomassza és a geotermikus energia. A fosszilis energiaforrások olyan energiaforrások, amelyek a föld alatti fosszilis tüzelőanyagokból származnak, mint a szén, a földgáz és az olaj. Ezek az energiaforrások előfordulhatnak természetes formában, de nagy mennyiségben is előállíthatók.

Etimológia

Energiaellátás szó etimológiája a 16. századi angol nyelvből származik. A szó eredeti jelentése „erőt adni” vagy „erőt biztosítani”. A szó korai használatában a jelentése „valamilyen erőt biztosítani a működés fenntartásához”. Az energiaellátás szót a 19. században használták először a szénből és a gázból származó energia biztosítására, amelyet a közlekedési és ipari célok szolgálatában használtak. Az energiaellátás szó a 20. században terjedt el, amikor a nukleáris energiát is bevezették a világban. Az energiaellátás szó jelentése ma már sokkal tágabb, mint a 19. századi használatban, mivel magában foglalja az összes energiaforrás biztosítását, beleértve a szén, a gáz, a nukleáris energiát és a megújuló energiaforrásokat is.

Jelentés különböző szótárakban

Energiaellátás szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint energiaellátás „a különböző energiaforrásokkal, például villamosenergiával, gázzal, földgázzal, szénnel, biomasszával, árammal vagy szélenergiával történő ellátás”. A Merriam-Webster szótár szerint energiaellátás „az energiaforrások, például a villamosenergia, a gáz, a szén, a biomassza, a szélenergia és mások rendelkezésre bocsátásának folyamata”. A Cambridge Dictionary szerint energiaellátás „az energiaforrások, mint például a villamosenergia, a szén, a biomassza, a szélenergia vagy a gáz rendelkezésre bocsátásának folyamata”.

Asszociációk

Az energiaellátás egy nagyon fontos része a modern életnek. Az energiaellátás szó sokféle asszociációt vált ki az emberekben. Az egyik leggyakoribb asszociáció az energiaforrásokra vonatkozik, például a szélenergia, a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza, a földgáz és a nukleáris energia. Ezek az energiaforrások segítenek az embereknek abban, hogy biztosítsák a megfelelő energiaellátást. Az energiaellátás másik fontos asszociációja a hálózatokra vonatkozik. A hálózatok lehetővé teszik az energia különböző helyekre történő továbbítását, így biztosítva a megfelelő energiaellátást. Az energiaellátás harmadik fontos asszociációja a szabályozásra vonatkozik. A szabályozás segít biztosítani, hogy az energiaforrások hatékonyan és biztonságosan használhatók legyenek, így biztosítva az emberek számára a megfelelő energiaellátást.

Szinonimák

 1. Áramellátás.
 2. Energiabiztosítás.
 3. Energiaszolgáltatás.
 4. Energiafelhasználás.
 5. Energiatermelés.
 6. Energiafogyasztás.
 7. Energiafelvétel.
 8. Energiatárolás.
 9. Energiaforrás.
 10. Energiamenedzsment.

Antonímák

Energiaellátás antonimái közé tartoznak az alábbiak: energiahiány, energiafogyasztás, energiaelvonás és energiahiány. Energiahiány olyan helyzet, amikor egy lakás, ház, vállalat, ország vagy egyéb terület energiaigénye meghaladja a rendelkezésre álló energiaforrásokat. Energiafogyasztás az energia felhasználásának, elhasználásának és elpusztításának folyamata. Energiaelvonás az energiaforrások korlátozását jelenti, ami megnehezíti a rendelkezésre álló energia felhasználását. Energiahiány az energiaforrások hiánya, ami megnehezíti a rendelkezésre álló energia felhasználását.

Példamondatok

 1. Az új energiaellátás még hatékonyabbá teszi a háztartások energiafelhasználását.
 2. Az energiaellátás biztonsága kulcsfontosságú a város lakóinak.
 3. Az energiaellátásban különböző energiatermelési módokat használnak, hogy megfeleljenek a környezeti előírásoknak.
 4. Az energiaellátás széles körű elérhetősége hozzájárul ahhoz, hogy az emberek kényelmesebb életet éljenek.
 5. Az energiaellátás átalakításával megújuló energiák forrásait használhatjuk, hogy csökkentsük a szennyezőanyag-kibocsátást.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: