Engedelmes szó jelentése

A „engedelmes” szó sokféle jelentéssel bír, attól függően, hogy milyen kontextusban használjuk. Az alábbi cikk részletesen bemutatja a szó jelentését a különböző helyzetekben, és segít megérteni, hogy mikor használhatjuk a szót a megfelelő értelemben.

Lexikológia

Szó engedelmes jelentése kétféle lehet. Az egyik jelentése az, hogy valaki készségesen engedelmeskedik a többi embernek, és követi az ő előírásaikat, követeléseiket. Ez lehet egy családban, egy munkahelyen, vagy akár egy iskolában. A másik jelentése pedig az, hogy valaki engedelmeskedik az Istennek, és követi az Ő parancsolatait. Ez az engedelmesség az emberi élet alapja, és ez egy szent dolog. Az engedelmesség Isten előtt megmutatja, hogy mennyire szeretjük Őt, és mennyire tiszteljük az Ő parancsolatait. Az engedelmesség Istennek azt is jelenti, hogy követjük az Ő utasításait, és cselekszünk az Ő akarata szerint. Ez a tisztelet és engedelmesség Istennek az, ami különbözteti meg minket más emberektől, és ez az, ami segít, hogy elérjük az igazi boldogságot.

Etimológia

Az engedelmes szó eredete a latin oboedientia szóból származik. A szó jelentése azt jelenti, hogy valaki készségesen engedelmeskedik a parancsoknak, és megtartja az előírásokat. Az engedelmesség fontos része a közösségi életnek, mivel megköveteli az alárendeltséget és a fegyelmet. Az engedelmesség az emberek tiszteletét is jelzi, amikor valaki készségesen engedelmeskedik a közösség előírásainak. Az engedelmesség tiszteletben tartja a többiek jogait, és megakadályozza, hogy bárki mások jogainak sérelmére cselekedjen. Az engedelmesség segít a közösségnek abban, hogy rendet tartsanak, biztonságosan éljenek és előmozdítsák a közös jót.

Jelentés különböző szótárakban

A Webster Dictionary szerint a „engedelmes szó” jelentése „az engedelmesség és a tisztelet kifejezése, amelyet a felek egymás iránt tanúsítanak”. A Cambridge Dictionary szerint a „engedelmes szó” jelentése „az emberi viselkedés, amelyet a tiszteletből és az engedelmességből fakadó alázat jellemez”. A Merriam-Webster szerint a „engedelmes szó” jelentése „az engedelmesség, a tisztelet és a becsület kifejezése, amelyet egyik fél a másik iránt tanúsít”. Az Oxford Dictionary szerint a „engedelmes szó” jelentése „az alázat, a tisztelet és az engedelmesség kifejezése, amelyet egyik fél a másik iránt tanúsít”.

Asszociációk

 • betartás.
 • tisztelet.
 • szabályok.
 • fegyelem.
 • engedelmesség.
 • megfelelés.
 • alávetés.
 • alázat.
 • szigor.
 • kötelesség.

Szinonimák

engedelmesség, megfelelés, tisztelet, alázat, engedelmesség, udvariasság, kötelességtudat, szolgálatkészség.

Példamondatok

 1. Mindenki tiszteletben tartotta az igazgató engedelmes utasításait.
 2. Az engedelmes szolgálatkészségével megnyerte magának a vezetők tetszését.
 3. A tanárnéni elégedett volt az engedelmes tanítványaival.
 4. Az engedelmes hűségéért jutalmazták a katonát.
 5. Az engedelmes gyerek megfogadta szülei szavát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: