Engedményez szó jelentése

Az engedményez szó sokféle jelentéssel bír. A kifejezés különböző kontextusokban használatos és sokféle módon értelmezhető. A cikk részletesen bemutatja az engedményez szó jelentését és különböző kontextusokban való használatát.

Lexikológia

A lexikológia az a tudomány, amely foglalkozik a szavak jelentésével és használatával. Ennek a tudománynak a részeként az engedményez szó lexikológiája azzal foglalkozik, hogy megvizsgálja, hogyan használják a különböző nyelvekben. Az engedményez szó jelentése eltérő lehet a különböző nyelvekben, és ez egy olyan szó, amelyet gyakran használnak a különböző kultúrákban. Az engedményez szó általában olyan helyzetekben használatos, amikor valaki engedélyt ad valakinek valamire, vagy amikor valaki megenged valamit. A lexikológia segít megérteni, hogyan használják ezt a szót a különböző nyelvekben, és megérteni, hogy mi a jelentése.

Etimológia

A szó „engedményez” eredete a latin „concedere” szóból eredeztethető. A szó jelentése „megadni” vagy „hozzájárulni”. A „concedere” szó a „cedere” szóból származik, ami azt jelenti, hogy „elengedni” vagy „elengedni”. A „cedere” szó a „cedere” ige alapján származik, ami azt jelenti, hogy „engedni” vagy „engedni”. A „concedere” szóban benne van a „con” előtag is, ami azt jelenti, hogy „együtt” vagy „együtt”. Ez azt jelenti, hogy a „concedere” szó jelentése az, hogy „együtt engedni” vagy „együtt hozzájárulni”.

Jelentés különböző szótárakban

Az engedményez szó jelentése a különböző szótárakban változhat. A Merriam-Webster szótár szerint az „engedményez” jelentése „valamit kedvezőbbre változtatni, módosítani, vagy engedményeket tenni”. A Cambridge szótár szerint az „engedményez” jelentése „valamit megengedni, elfogadni, vagy engedményeket tenni”. A Collins szótár szerint az „engedményez” jelentése „engedményeket tenni, elnézést kérni, vagy valamit kedvezőbbre változtatni”. Az Oxford szótár szerint az „engedményez” jelentése „engedményeket tenni, elnézést kérni, vagy valamit kedvezőbbre változtatni”.

Asszociációk

„Engedményez” szó asszociációk között sok olyan fogalom található, amelyek kapcsolódhatnak egymáshoz. Az egyik leggyakoribb asszociáció az árengedményekkel kapcsolatos. Az árengedmények egy olyan kedvezményes árat jelentenek, amelyet egy üzleti szereplő adhat egy másiknak. Az árengedmények lehetnek egy-egy termékcsoportra vonatkozó általános árengedmények, de lehetnek akciós árengedmények is. Emellett, az engedményezés más asszociációkat is jelenthet, mint például a személyes engedmények, amelyeket egy személy adhat másoknak. Ezek lehetnek anyagi engedmények, de lehetnek személyes engedmények is, mint például a meghívás egy eseményre, ajándék vagy egyéb olyan dolog, ami egy személynek örömet okoz.

Szinonimák

Eredményez, okoz, előidéz, létrehoz, előállít, megidéz, előhozza.

Antonímák

Az antonimák a „engedményez” szónak magukban foglalják a következő szavakat: tilt, elutasít, visszautasít, megtagad, megvétóz, megtagadás. Ezek a szavak, amikor a „engedményez” szóval ellentétben használatosak, arra utalnak, hogy valamit elutasítottak, visszautasítottak, megtagadtak, megvétóztak vagy megtagadtak. Ezek a szavak jelzik, hogy a kért engedmény nem lett elfogadva, vagy lehetővé téve. Az antonimák használata arra utal, hogy a kért engedmény nem lett megadva.

Példamondatok

  1. A kutatók felfedezése engedményezett egy új szintű megértést a világunkban.
  2. A kormányzat engedményezte a törvénymódosítást, hogy segítsen a kisebb vállalkozásoknak.
  3. Az önkéntes munka engedményezte az összefogást a közösségünkben.
  4. Az ösztöndíj program engedményezte a diákok számára a továbbtanulást.
  5. A szigorúbb szabályok engedményezték a biztonságosabb munkakörnyezetet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: