Epeömlés szó jelentése

Az epeömlés egy olyan állapot, amelyet az epehólyagban lévő epe elszabadulása okoz. Az epehólyagban lévő epe a hasüregbe jut, ami fájdalmat okozhat és súlyos következményekkel járhat. Ennek a betegségnek a megértése érdekében megvizsgáljuk a betegség okait, tüneteit, diagnosztizálását és kezelését.

Lexikológia

Az epeömlés vagy acholia egy olyan állapot, amelyben a máj nem képes elegendő epe felszabadítására. Az epe az egyik fontos emésztőnedv, amely segíti a táplálék emésztését és felszívását. Az epeömlés általában a májbetegségek, a májszövet károsodása vagy a máj működésének károsodása miatt alakul ki. Az epeömlés tünetei közé tartoznak a hasi fájdalom, a gyengeség, a hányinger, a hasmenés, a sárgaság és a bőr sárgulása. A diagnózis felállítása érdekében számos laboratóriumi vizsgálatot végeznek, beleértve az epehólyag ultrahangvizsgálatát, a májfunkció vizsgálatát, az epehólyag állapotának vizsgálatát és az epehólyag-kontrasztanyag-vizsgálatot. Az epeömlés kezelésének fő célja a májműködés helyreállítása és az epekő eltávolítása. A kezelés lehet a gyógyszeres kezelés, a diétás terápia, a műtét vagy a kombinált terápia.

Etimológia

Az epeömlés szó eredete több mint ezer évre vezethető vissza a görög nyelvből. A szó eredetileg „cholé” volt, ami a görög cholé szóból származik, amelynek jelentése „máj”. A középkori latin nyelvben a szó „cholera” formában jelent meg, ami a májból származó, sárga folyadékot jelentett. Az angol nyelvben a szó „bile” formában jelent meg, ami egy sárga színű folyadékot jelentett. Az epeömlés szó eredete tehát a májból származó sárga folyadékra vezethető vissza.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárakban a „epeömlés” szó jelentése „az epehólyagból történő váratlan, szokatlan epe kiáramlása”. Az epeömlés egy olyan állapot, amelyet gyakran a veszélyes epeúti betegségek okoznak. Az epeömlés tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, a hányinger, a hányás és a sárgaság. Az epeömlés jellemzően akut, de ha nem kezelik, krónikussá válhat. Az epeömlés kezelésének fontos része az egészséges étrend betartása, a rendszeres testmozgás és a megfelelő gyógyszerek szedése. Az epeömlés megelőzéséhez fontos, hogy figyeljen az egészséges életmódra, és kerülje azokat a dolgokat, amelyek károsíthatják az epeutakat.

Asszociációk

 • döntés.
 • választás.
 • megbeszélés.
 • tárgyalás.
 • kompromisszum.
 • megállapodás.
 • konzultáció.
 • konferencia.
 • szavazás.
 • szerződés.

Szinonimák

 1. kifejezés.
 2. kimondás.
 3. kiáltás.
 4. artikuláció.
 5. megfogalmazás.
 6. állítás.
 7. jelzés.
 8. közlés.
 9. szavakkal kifejezés.
 10. megnyilvánulás.

Példamondatok

 1. Az epeömlés megakadályozásához szükséges a megfelelő étrend betartása.
 2. Az epeömlés tünetei közé tartozik a sárgaság és a fájdalom.
 3. Az epeömlés diagnosztizálásához szükség lehet ultrahangvizsgálatra.
 4. Az epeömlés okozta problémákat leggyakrabban gyógyszerek és diéta segítségével lehet kezelni.
 5. Az epeömlés súlyosabb esetekben műtéti beavatkozást igényelhet.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: