Epigrammatikus szó jelentése

Az epigrammatikus szó egy olyan kifejezés, mely egy rövid, szellemes, szójátékokkal és gondolatokkal teli verset jelent. Az epigramma egy olyan műfaj, mely szórakoztató és szellemes módon igyekszik üzenetet közvetíteni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen jelentéssel bír az epigrammatikus szó, valamint hogy milyen típusú versformák és szerkezetek tartoznak hozzá.

Lexikológia

Az epigrammatikus szó egy olyan szó, amely kifejezetten rövid és egyértelmű mondatokból áll, amelyeket az olvasók gyorsan megérthetnek és megjegyezhetnek. Az epigrammatikus szók egyfajta költészeti stílus, amelyet gyakran használnak, hogy egy mondatot összefoglaljanak, vagy egy mondatot erősítsenek. Az epigrammatikus szavakat gyakran használják a szlogenek, a szólásmondatok és az idézetek kifejezésére. Az epigrammatikus szók egyfajta költészeti eszközként használják, hogy kifejezzék az olvasók érzéseit.

Etimológia

Az epigrammatikus szó eredete a görög eredetű „epigramma” szóhoz köthető, amely maga is egy szójáték a „epi” (fölé) és a „gramma” (írás) szavakból. A görögök szerint az epigrammák költemények voltak, amelyek közvetlenül a tárgyra vagy személyre utaltak, és gyakran különböző játékos jelentésekkel bírtak. A költészeti epigrammák mellett a görögök is használták az epigrammát szarkazmusok és történelmi jelentések kifejezésére. Az epigrammák gyakran szellemes, rövid és költői módon fogalmazott gondolatok voltak, amelyeket a görögök később egyfajta művészeti formaként kezdtek el használni.

Jelentés különböző szótárakban

Az epigrammatikus szó jelentése a különböző szótárakban eltérő lehet. Az Oxford English Dictionary szerint egy epigrammatikus szó egy rövid, lényegre törő, szellemes és szarkasztikus mondat vagy kifejezés. Az American Heritage Dictionary szerint pedig egy epigrammatikus szó egy rövid, kifejező mondat, amely elegánsan és tömören kifejezi egy gondolatot. A Merriam-Webster Dictionary szerint egy epigrammatikus szó egy szellemes, szarkasztikus vagy lényegre törő mondat vagy kifejezés. Az epigrammatikus szavak gyakran használnak versszerűen, és gyakran ironikusak vagy szatirikusak.

Asszociációk

 • görög filozófia.
 • művészi rövid mondatok.
 • szarkazmus.
 • szellemes megjegyzések.
 • rövid, de mély gondolatok.
 • ismeretlen szerző.

Szinonimák

 1. Mesteri.
 2. Witty.
 3. Szellemes.
 4. Kifinomult.
 5. Szókimondó.
 6. Cinikus.
 7. Satírikus.
 8. Éleselméjű.
 9. Költői.
 10. Ironikus.

Példamondatok

 1. „A szórakoztató epigrammatikus megjegyzései mindig jótékony hangulatot keltenek a társaságban.”.
 2. „Az epigrammatikus költemények gyakran keserű igazságokat mondanak el szellemes módon.”.
 3. „Az epigrammatikus stílusú mondatok számos olvasót vonzanak a szerző szellemes megjegyzéseivel.”.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: