Epileptikus szó jelentése

Az epilepsziát egy krónikus, súlyos neurologikus betegségnek tekintik, amelyet a szervezetben fellépő, rendszeresen ismétlődő idegrendszeri aktivitás okoz. Az epilepsziát gyakran „epileptikus rohamoknak” nevezik, és a rohamok a beteg viselkedésének és érzékelésének akár hirtelen, akár rövid ideig tartó változását okozhatják. A szó jelentése tehát „epileptikus rohamokat okozó betegség”.

Lexikológia

Az epilepsziát, más néven az epileptikus rohamot, a központi idegrendszer rendellenessége okozza, amelyet gyors, rendszeres, elektromos impulzusok okoznak a neuronokban. A rohamok általában a test egyik oldalát érintik, és a tünetek között szerepelhetnek a bénulás, a remegés, a különböző viselkedési megnyilvánulások, a szédülés, a hányás és a szívritmuszavarok. Ezek a tünetek rendszerint néhány másodpercig vagy akár néhány percig is eltarthatnak. Az epilepsziás rohamok nagyon különbözőek lehetnek, attól függően, hogy melyik idegsejteket érintik, és hogy milyen mértékben.

Etimológia

A szó „epileptikus” eredete a görög „epilepsia” szóból származik, ami magában foglalja a „kapkodást” és a „rohamot”. A szó eredetileg a Hippokratész által írt ókori görög orvosi szövegekben jelenik meg először, amelyekben a betegséget „kapkodó szemeknek” hívták. A szó további fejlődése során a „kapkodó szemek” kifejezés alapján „epilepszia”-vá változott, amely aztán „epileptikus”-ké alakult. A szót először 1566-ban használták egy angol orvosi szövegben, és azóta is a betegség leírására használják.

Jelentés különböző szótárakban

Epilepsziát számos szótárban különböző módokon definiálják. Az Oxford English Dictionary szerint az epilepsziát a „különböző típusú súlyos időszakos agyrendellenességnek” nevezik, amelyet „villámgyors, következetlen elektromos tevékenység okoz a központi idegrendszerben”. Az American Heritage Dictionary az epilepsziát „egy súlyos, gyakran visszatérő neurológiai rendellenességnek” nevezi, amelyet „villámgyors, következetlen elektromos aktivitás okoz a központi idegrendszerben”. Az Epilepsy Foundation szerint az epilepsziát „az agy ingerlékenységének és az elektromos aktivitásának szabálytalan megjelenéseként” határozzák meg.

Asszociációk

 • roham.
 • rázkódás.
 • szédülés.
 • konvulzív.
 • kóma.
 • aura.
 • szemközti.
 • antikonvulzív.
 • EEG.
 • epilepszia.

Szinonimák

 1. Epileptikus: rohamokkal járó,.
 2. Konvulzív: remegő,.
 3. Grand mal: súlyos,.
 4. Petit mal: enyhe,.
 5. Krízis: válságos,.
 6. Támadás: szakadás,.
 7. Szinkronizált: összehangolt,.
 8. Fokozott: növekedett,.
 9. Paroxizmális: rövid ideig tartó,.
 10. Fényes: villámló.

Példamondatok

 1. A beteg epileptikus rohamot kapott, amikor a zene elkezdődött.
 2. Az orvos diagnosztizálta a beteget, mint epileptikus.
 3. Az epileptikus betegek számára számos gyógyszer és kezelési mód áll rendelkezésre.
 4. A szülők nagyon aggódnak az epileptikus gyermekük miatt.
 5. Az epileptikus betegeknek rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükségük.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: