Eposz szó jelentése

Az eposz egy olyan költészeti műfaj, amelyet általában nagy történetek és hősök bemutatására használnak. Az eposzok több mint 3000 éves múltra tekintenek vissza, és számos kultúrában és nyelven találhatók meg. Az eposz szó jelentése a görög epikosz szóból származik, ami maga is „a történetmesélő” jelentéssel bír.

Lexikológia

Szó eposz egy olyan műfaj, amelyet számos kultúra használ a közös történetek és hagyományok megőrzésére. Egy szó eposz egy hosszú, részletes történet, amelyet a hősöknek a változó kalandok során meg kell élniük. A szó eposzok többnyire költői nyelven íródnak, és bonyolult szimbólumokat és metaforákat használnak. A szó eposzok többnyire a hősök küzdelmeit és megpróbáltatásait örökítik meg, de gyakran előfordulhatnak olyan témák is, mint a királyságok kialakulása és bukása, a vallás vagy a társadalmi hierarchiák. A szó eposzok többnyire egy adott kultúra hagyományos történeteit és hitvilágát örökítik meg, de sok esetben közös történetek is léteznek, amelyeket több kultúra is átvett.

Etimológia

Az eposz szó eredete sokáig vitatott kérdés volt a tudósok körében. Az eredeti görög „eposz” szó az „eipein”-ből származik, ami annyit jelent, hogy „beszélni, énekelni, mesélni”. Az eposzok hagyományosan énekelt versek voltak, amelyeket a görög mondák és mítoszok mesélésére használtak. Az eposzokat általában hősök tetteiről, kalandjairól és csatáiról szóló énekeknek tekintették. Az eposzoknak számos különböző változata létezik, de a legismertebbek a Homérosz-eposzok, amelyek a görög mitológia hőseiről szólnak.

Jelentés különböző szótárakban

A költészeti műfajok közül az eposz szó jelentése a legrégebbi és talán a legismertebb. Az eposz eredetileg a görögök által használt kifejezés volt, amelyet először Homerosz használt az Iliászban és az Odüsszeiában. Az eposz szó jelentése gyakran különböző szótárakban eltérő, de alapvetően egy hosszú, epikus történetet jelöl, amely erős költészettel van megírva. Az eposzok gyakran a hősök küzdelmeit és a királyságok történelmét örökítik meg, és nagy hangsúlyt fektetnek a karakterfejlődésre és az érzelmi ábrázolásra. Az eposzok többnyire a hősök egyedülálló küzdelmeit és kalandjait örökítik meg, amelyeket az olvasók élvezetes és izgalmas módon követhetnek.

Asszociációk

 • levelezés.
 • posta.
 • szolgáltatás.
 • cím.
 • küldemény.
 • nyomtatvány.
 • csomag.
 • boríték.

Szinonimák

 1. Poem.
 2. Verse.
 3. Ode.
 4. Lyric.
 5. Stanza.
 6. Ballad.
 7. Sonnet.
 8. Elegy.
 9. Rhyme.
 10. Rhapsody.

Példamondatok

 1. Az új eposz, amit olvastam, olyan izgalmas volt, hogy alig tudtam letenni.
 2. A költő eposzokat ír, amelyeket sokan szeretnek.
 3. A gyerekeknek mesélt egy eposzt a hősökről és a kalandokról.
 4. Az eposzokban a hősök általában nagy küzdelemben győzedelmeskednek.
 5. Az eposzok megtestesítik az emberek általános értékeit.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: