Éppígy szó jelentése

A magyar nyelv számos olyan szót tartalmaz, amelyeknek különböző jelentései vannak. Az éppígy szó egy ilyen szó, amelynek sokféle jelentése van. Ebben a cikkben bemutatjuk a szó éppígy jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használható a különböző kontextusokban.

Lexikológia

Szó éppígy jelentése azt jelenti, hogy egy szó vagy kifejezés ugyanazt jelenti, mint amit kifejezésnek vagy szónak hívunk. Például a szó éppígy jelentése azt jelenti, hogy ugyanazt jelenti, mint amit szó éppígy-nek hívunk. Ez azt jelenti, hogy a szó éppígy ugyanazt jelenti, mint amit kifejezésnek vagy szónak hívunk, csak más szavakkal. A szó éppígy alkalmazható más szavak és kifejezések összehasonlítására is. Például a következő két mondat hasonló jelentésű: „A szó éppígy jelentése azt jelenti, hogy ugyanazt jelenti, mint amit szó éppígy-nek hívunk.” és „A szó éppígy ugyanazt jelenti, mint amit kifejezésnek vagy szónak hívunk.”. A két mondat hasonló jelentésű, mivel mindkettő azt jelenti, hogy ugyanazt jelenti, mint amit szó éppígy-nek hívunk.

Etimológia

A „éppígy” szó eredete az angolban található. A szó eredeti jelentése a következő: „ugyanígy”, vagy „ugyanaz”. Az angolban a szó először a 13. században jelent meg, és a középkori latin „aequipollent” szóból ered. Az eredeti latin szó jelentése „egyenlő mértékű”. A „éppígy” szó később az angol nyelvben számos további jelentéssel bővült, így a jelenlegi jelentése is eltér az eredeti jelentésétől.

Jelentés különböző szótárakban

A szó jelentését a különböző szótárakban eltérő módon határozzák meg. Az Oxford English Dictionary például azt mondja, hogy a szó jelentése „egy szó, kifejezés vagy kifejezés, amelyet a köznyelvben használnak, hogy egy dologról vagy koncepcióról beszéljenek”. A Merriam-Webster szótár szerint a szó jelentése „egy szó vagy szócsoport, amelyet egy nyelvben használnak, hogy egy konkrét dolgot, koncepciót, érzést vagy állapotot jelöljenek”. A Cambridge Dictionary szerint a szó jelentése „egy szó vagy egy kifejezés, amelyet egy nyelvben használnak, hogy egy dolgot, koncepciót vagy érzést jelöljenek”.

Asszociációk

  • ugyanígy.
  • hasonlóan.
  • hasonlóképpen.
  • ugyanolyan módon.
  • azonos módon.
  • összehasonlítva.
  • egyformán.
  • egyaránt.

Szinonimák

ugyanígy, ugyanúgy, egyformán, ugyanúgy, azonos módon, egyenlően, megegyezően, közömbösen, szimmetrikusan.

Példamondatok

„Éppígy gondolom, hogy az oktatás fontos szerepet játszik a társadalom sikerességében.”.

„Éppígy úgy gondolom, hogy a barátságos kapcsolatok fontosak a személyes jólétünk szempontjából.”.

„Éppígy érzem, hogy a képességeink és készségeink fejlesztése szükséges ahhoz, hogy elérjük a sikerünket.”.

„Éppígy hiszem, hogy a kihívások és a kockázatok elkerülése nem vezet a sikerhez.”.

Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: