Éra szó jelentése

A „éra” szó egy nagyon régi szó, amely sokféle jelentéssel bír. Az éra szó egy olyan fogalom, amelyet a történelemben és a geológiában használnak, de más területeken is. Az éra szó a legtöbb esetben egy hosszabb időszakot jelöl, amelyet különböző jellemzők jellemeznek. Ebben a cikkben bemutatjuk a „éra” szó jelentését és különböző használatát.

Lexikológia

Szó éra egy olyan kifejezés, amely arra utal, hogy egy szó bizonyos időszakban betöltött jelentése változik. Szó éra általában akkor használatos, amikor egy szó bizonyos időszakban eltérő jelentéssel bír, mint amilyen jelentése volt korábban. Például a szó „elkötelezettség” az elmúlt évtizedekben jelentése sokat változott. Az elkötelezettség egykor egy egyszerű ígéretet jelentett, hogy valaki megtesz valamit, de ma már azt jelenti, hogy valaki teljesen elkötelezett egy projekt vagy cél iránt. Szó éra tehát arra utal, hogy a szó jelentése változhat az idő múlásával.

Etimológia

Az „éra” szó eredete a latin ‘aera’ szóra vezethető vissza, ami egy időszakot jelent. A kifejezés általában egy jelentős politikai, történelmi, kulturális vagy természeti eseményhez köthető, ami jelentős változásokat eredményezett. A kifejezés első előfordulása a Kr.e. 4. században volt, amikor a rómaiak a C. Julius Caesar által bevezetett új számítási rendszert nevezték el Aera Caesariá-nak. Azóta az „éra” szót számos kultúrában használják a különböző időszakok megnevezésére, mint például az ókori Görögországban a Kr.e. 5. században bevezetett attikai éra, az ókori Rómában a Kr.e. 753-ban bevezetett ab urbe condita éra, valamint az angoloknál a Kr.u. 11. században bevezetett normann éra.

Jelentés különböző szótárakban

A szó „éra” számos különböző szótárban megjelenik. Az Oxford English Dictionary szerint az éra egy olyan időszakot jelöl, amelyben a történelem jelentős eseményei történnek. Az American Heritage Dictionary szerint az éra egy hosszú, jelentős történelmi időszakot jelöl. A Merriam-Webster szerint az éra egy történelmi időszakot, amelyet jelentős változások jellemeznek. Az éra egy olyan történelmi időszakot jelöl, amelyet egy adott kultúra, társadalom vagy civilizáció jellemez.

Asszociációk

 • időszak.
 • világkorszak.
 • jelentős változás.
 • történelem.
 • kultúra.
 • technológiai fejlődés.
 • korszakváltás.
 • új korszak.
 • újítások.

Szinonimák

időszak, korszak, állapot, generáció, kor, évszázad.

Példamondatok

 1. Az új éra sok újítást hozott a tudományos világba.
 2. Az iparosítás új éra kezdetét jelentette a modern technológiában.
 3. Az első világháború új éra kezdetét jelentette a nemzetközi politikában.
 4. Az információs technológiai forradalom egy új érát nyitott az emberiség számára.
 5. Az ókori Görögország egy fontos éra volt a történelemben.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: