Erdőtűz szó jelentése

Az erdőtűz egy olyan természetes jelenség, amely a természetes erdőkben gyakran előfordul. Az erdőtüzek olyan tüzek, amelyeket a fák, a növények és a talajban található szerves anyagok égése okoz. Az erdőtűz lehet kontrollált, általánosan használt eszköz a természetes erdők kezeléséhez és megőrzéséhez, de amikor az erdőtüzek kontrollálhatatlanok, akkor számos kárt okozhatnak az élővilágban és az emberi lakosokban. Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk az erdőtűz jelentését, típusait és következményeit.

Lexikológia

Erdőtűz egy olyan természeti jelenség, amely gyakran a környezeti változások egyik leglátványosabb jele. Az erdőtüzek főként a száraz, meleg, nyári hónapokban fordulnak elő, és a lángok gyorsan terjednek, mivel a fák és a bokrok szárazak és tűzveszélyesek. Az erdőtüzek jelentős károkat okozhatnak a vadon élő állatoknak, a természetes élőhelyeknek és a közvetlen környezetnek. Az erdőtüzek nemcsak károsak, hanem hasznosak is. Az erdőtűz lehetővé teszi a faanyagok előnyös újrafelhasználását, és a tűz elősegíti a vadon élő állatok és növények szaporodását. Az erdőtüzek azonban felerősíthetik a klímaváltozást is, mivel a füst és a gázok, amelyeket kibocsátanak, szennyező anyagokat tartalmaznak. Ezért fontos, hogy megfelelő intézkedéseket tegyünk annak érdekében, hogy megelőzzük az erdőtüzeket és megvédjük a környezetet.

Etimológia

A szó „erdőtűz” eredete a régi görög mítoszokban található. Az egyik legismertebb mítosz szerint az istenek egy erdőtűzt gyújtottak a földön, amelyet ők használtak ahhoz, hogy megteremtsék az emberiséget. Az erdőtűz egy szimbóluma volt a teremtésnek és a megújulásnak, és ezért sok kultúrában az erdőtűz szó használatos a tűz jelentésének kifejezésére. A középkorban az erdőtűz szó a vadászatokhoz is kapcsolódott, mivel a vadászok gyakran használták a tüzet a vad állatok elűzésére. Ma az erdőtűz szó gyakran használatos az erdőkben és a vadonban történő tűzvészre, amely gyakran károsítja a természetet és rombolja az élővilágot.

Jelentés különböző szótárakban

A szótárak szerint az „erdőtűz” jelentése egy olyan lángoló tűz, amely egy erdőben terjed. Az erdőtűz általában akkor alakul ki, amikor a napfény, a meleg és a szárazság együttesen olyan magas szintet érnek el, hogy a fák szárazak és éghetővé válnak. Az erdőtűz gyakran katasztrofális következményekkel jár, mivel sok fát, növényt és állatot pusztít el, valamint a közeli lakosság biztonságát is veszélyeztetheti. Az erdőtűz szó a különböző szótárakban általában a fentiek szerinti jelentéssel szerepel.

Asszociációk

 • füst.
 • láng.
 • fák.
 • tűzoltók.
 • veszély.
 • tűzvédelem.
 • károk.
 • vihar.
 • parázs.
 • füstölgés.

Szinonimák

erdőártíz, erdőtűzvész, erdőrombolás, erdőirtás, erdőpusztulás, erdőtüzesedés, erdőrombolás, erdőkár, erdősírás, erdőkárosítás.

Példamondatok

 1. Az erdőtűz elpusztította a több hektáros erdőséget.
 2. A lakosoknak nagy fáradsággal sikerült megfékezniük az erdőtűz okozta pusztítást.
 3. Az erdőtűz következményei katasztrofálisak lehetnek a környéken.
 4. Az erdőtűz veszélye miatt a helyi lakosoknak ki kell költözniük a területről.
 5. Az erdőtűz előfordulása sok esetben a helytelen fakivágásokra vezethető vissza.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: