Érintés szó jelentése

Az érintés egy alapvető emberi kapcsolattartási mód, amely együttműködésre, bizalomra és szeretetre épül. Az érintés jelentése sokféle lehet, és mivel sokféle kultúrában és környezetben használják, eltérő jelentéseket is kaphat. Az érintés egyik legfontosabb jelentése a bizalom és a szeretet kifejezése. Az érintés egy másik jelentése a kommunikáció, amely lehetővé teszi a személyek közötti kapcsolatok fejlesztését. Az érintés még egy fontos jelentése az ösztönzés és a biztonság érzetének kifejezése. Az érintés sokféle módon használható, és különböző kultúrákban és környezetekben is eltérő jelentéseket kaphat.

Lexikológia

Szó érintés azt jelenti, hogy egy szóval kifejezett gondolatot, kérdést, vagy állítást konkrétan és közvetlenül érint az, aki hallgatja. Az érintés segítségével a beszélő közvetlenül kapcsolódik a hallgatóhoz, és közvetlenül kommunikálja a gondolatait. A szó érintése lehetővé teszi, hogy a hallgató és a beszélő szorosabban kapcsolódjon egymáshoz, és jobban megértsék egymás gondolatait. A szó érintés során a beszélő közvetlenül kapcsolódik a hallgatóhoz, és közvetlenül kommunikálja a gondolatait. A szó érintése segít a hallgatóknak abban, hogy megértsék a beszélő gondolatait, és közvetlenül kapcsolódjanak hozzá. A szó érintése lehetővé teszi, hogy a hallgatók és a beszélő szorosabban kapcsolódjon egymáshoz, és jobban megértsék egymás gondolatait.

Etimológia

Az érintés szó eredete visszavezethető az ógörög és latin szókincsbe. Az ógörög európai nyelvben a „touchn” szót használták, ami a „tapintás” jelentéssel bírt. Az ógörög szót a latin nyelv átvette, és „tangere”-ként használták, ami a „érni” jelentéssel bírt. A szó a középkorban is használatban volt, de akkor már „tactu”-ként. A modern angol nyelvben az „érintés” szót a 16. században vezették be. Az eredetileg latin szó a későbbiek folyamán sok más nyelven is megjelent, mint például a francia, a spanyol és a német nyelvekben.

Jelentés különböző szótárakban

Az érintés szó jelentését sokféle szótárban megtalálhatjuk. Az Oxford English Dictionary szerint az érintés „valamilyen fizikai kapcsolatot jelent, amelyet a két test között létrehoznak, amikor egyikük megérinti a másikat”. A Merriam-Webster szótár szerint az érintés „fizikai érintkezés két tárgy vagy személy között”. A Cambridge Dictionary szerint az érintés „valakivel vagy valamivel való fizikai kapcsolat”. A Wiktionary szerint az érintés „valakivel vagy valamivel való fizikai kontaktus, általában kézzel”.

Asszociációk

– érzékeny, megérinteni, megfogás, szerelem, érzelem, ölelés, közelség, bizalom, kapcsolat, kötődés.

Szinonimák

 1. Berült.
 2. Érintetlen.
 3. Érintkezett.
 4. Megérintett.
 5. megfogott.
 6. megsimogatott.
 7. megérintette.
 8. megcsókolt.
 9. megfogta.
 10. megsimogatta.

Példamondatok

 1. A könyvet érintés nélkül tette vissza a polcra.
 2. Az állatot csak érintéssel tudta megnyugtatni.
 3. Megdöbbentem, hogy milyen finom érintéssel festette meg a képet.
 4. Nem szabadott érintéssel megérinteni a tűzhelyet.
 5. A kislány érintésével megtudta, hogy a növény milyen hőmérsékleten érzi jól magát.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: