Erjedés szó jelentése

Az erjedés egy fontos folyamat, amelyet számos élelmiszer- és szeszes ital-előállítási folyamatban használnak. Az erjedés egy természetes folyamat, amely során a szénhidrátok lebontásra kerülnek alkohollá vagy széndioxidgázokká, amelyek tápanyagokká alakulnak át. Az erjedés sokféle módon történhet, és különböző élelmiszerek és italok előállításában játszik fontos szerepet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a erjedés szó jelentését, és megvizsgáljuk, hogyan használják fel a különböző élelmiszerek és italok előállításában.

Lexikológia

A lexikológiai megközelítéssel a szó erjedés a következőket jelenti: a biológiai folyamat, amely során egy anyag, általában szénhidrát, enzimek és cukor segítségével, alkohol és gázok képződésével jár. Erjedés a sör- és borgyártásban, a kenyér- és süteménykészítésben és más élelmiszer- és italtermelésben is használatos. A folyamat során a szénhidrátok glükózzá bomlanak, és a glükóz fermentációjával alkohol és gázok keletkeznek. A fermentáció a baktériumok és gombák aktív részvételével történik, ami a glükóz oxigént nem igénylő lebomlásához vezet. A fermentáció során a glükóz alkoholra és gázokra bomlik, amelyek a kész italokban és ételekben megtalálhatók.

Etimológia

A szó „erjedés” eredetileg a latin erumpere szóból származik, ami magában foglalja az „erőszakosan előtörni” értelmét. A szó először a 14. században jelent meg, és a középkori latin és angol nyelvű szövegekben gyakran használták. A szót az első alkalommal a 14. századi angol író, John Wycliffe használta, aki azt írta: „a borok erősen erőszakosan törnek elő”. Az erjedés szót a középkori latinban is használták, és a fermentare szóból származik, ami magában foglalja a „erőszakosan előtörni” értelmét. Az erjedés szó a 15. században kezdett elterjedni az angol nyelvben, és ez a napig használatos. A szó más nyelveken is használatos, különösen az olasz, a spanyol, a német és a francia nyelveken.

Jelentés különböző szótárakban

Erjedés szó jelentése a különböző szótárakban szerint a folyamat, amelyben egy anyag, például egy vegyület vagy egy biológiai szubsztancia, kémiai átalakuláson megy keresztül. Az erjedés leggyakrabban az élesztő, baktériumok vagy gombák segítségével történik, de magában foglalhat más enzimeket és vegyületeket is. Az erjedés olyan kémiai reakció, amelynek során a biológiai összetevők energiát szabadítanak fel, amelyet az élőlények hasznosítani tudnak. Az erjedés egyik leghíresebb alkalmazása az alkoholos erjedés, amely során a cukor szeszvá alakul. Az erjedés más felhasználási területei közé tartozik a sör- és borgyártás, a kenyér és a sütemények elkészítése, valamint a biológiai energiatermelés.

Asszociációk

Az erjedés egy olyan folyamat, amelynek során bizonyos anyagok összetételét megváltoztatják. Az erjedés olyan biokémiai folyamat, amelynek során glükózból alkoholok és széndioxid szabadul fel. Az erjedés folyamata a baktériumok, gombák és egyéb mikroorganizmusok segítségével történik. A borászatban, a sörfőzésben és a pálinkafőzésben is használják az erjedést. Az erjedés által a borok, sörök és pálinkák értékes ízjegyeket kapnak, amelyek szerves részét képezik az italok ízének. Az erjedés asszociációk is vannak, mint például a növekedés, a változás és a fejlődés. Az erjedés szimbolikája a természetes folyamatok és a változások általános fogalma. Az erjedés szimbolizálhatja a spirituális fejlődést és a belső átalakulást is.

Szinonimák

 1. Fermentáció.
 2. Erjesztés.
 3. Érlelés.
 4. Kénesedés.
 5. Kénsavasodás.
 6. Lebomlás.
 7. Oxidáció.
 8. Savasodás.
 9. Szaporodás.
 10. Transzformáció.

Antonímák

Az erjedés szó antonimái közé tartozik a lebomlás. A lebomlás a folyamat, amely során a bonyolult molekulák egyszerűbb molekulákká alakulnak. Ez a folyamat általában a biológiai szervezetek lebomlásával kezdődik, amelyek lehetnek egysejtűek vagy többsejtűek. A lebomlás segít a szervezeteknek az anyagcsere-folyamatokban és a szervezetek összetevőinek újrahasznosításában. A lebomlás során az összetevők különböző átalakulásokon mennek keresztül, amelyek az anyagcserét és a szervezetek összetevőinek újrahasznosítását segítik elő. A lebomlás folyamata lehet kémiai vagy biológiai, és kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezetekben az újrahasznosításban és az anyagcsere-folyamatokban.

Példamondatok

 1. A sörösüvegnek három hét alatt kellett erjednie.
 2. A borászok szigorúan figyelik a bor erjedését.
 3. Az erjedés a savanyúság és az alkoholos töménység kialakulásához vezet.
 4. A kenyér erjedése után süthető.
 5. Az erjedés folyamata hosszú ideig tart.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: