Erőkifejtés szó jelentése

Az erőkifejtés kifejezés olyan tevékenységre utal, amely során fizikai vagy szellemi erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy elérjünk egy adott célkitűzést. Az erőkifejtés lehet akár sporttevékenység, munka vagy tanulás is, és az eredményessége nagyban függ az egyén kitartásától és motivációjától. Az erőkifejtés fontos szerepet játszik az életünkben, hiszen segít elérni a kitűzött célokat és fejleszti az egyén kitartását és motivációját.

Lexikológia

Az erőkifejtés egy olyan fogalom, amelynek jelentése az, hogy valaki olyan tevékenységet végez, amelyhez erőfeszítésre van szüksége. Ez lehet fizikai vagy mentális erőkifejtés, attól függően, hogy milyen tevékenységről van szó. Az erőkifejtés általában nem könnyű, és sokszor a komfortzónánkon kívülre kell lépnünk ahhoz, hogy eredményeket érjünk el.

Az erőkifejtés kulcsfontosságú szerepet játszik az életünkben, mivel nélküle nem tudunk elérni semmit. Az erőkifejtés nélkül nem tudunk tanulni, dolgozni, sportolni vagy bármilyen más tevékenységet végezni, amelyhez erőfeszítésre van szükségünk. Az erőkifejtés azonban nemcsak a külső tevékenységekre vonatkozik, hanem az érzelmi és mentális kihívásokkal való szembenézésre is.

Az erőkifejtésnek számos előnye van. Az erőkifejtés általában fejleszti a kitartást, az önuralmat és az önbizalmat. Az erőkifejtés általában javítja az állóképességet és az egészséget is, mivel a testmozgás és a fizikai aktivitás általában pozitív hatással van az egészségre.

Az erőkifejtés azonban nem mindig könnyű, és sokszor nehézségekbe ütközhetünk. Az erőkifejtéshez szükség van motivációra, kitartásra és célokra. Az erőkifejtéshez szükség van a személyes fejlődésre és az önképzésre is. Az erőkifejtés nem mindig garantálja a sikert, de az erőfeszítés és az elkötelezettség mindig fontosak ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

Az erőkifejtés tehát egy olyan kulcsfontosságú fogalom, amely nélkül nem tudunk elérni semmit az életben. Az erőkifejtés azonban nem mindig könnyű, és sokszor nehézségekbe ütközhetünk. Az erőkifejtéshez szükség van motivációra, kitartásra és célokra. Az erőkifejtéshez szükség van a személyes fejlődésre és az önképzésre is. Az erőkifejtés nem mindig garantálja a sikert, de az erőfeszítés és az elkötelezettség mindig fontosak ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

Etimológia

Az „erőkifejtés” kifejezés az erő és a kifejtés szavak összetételéből származik. Az erő jelentése az általános értelemben vett fizikai erőre utal, míg a kifejtés szó jelentése az, hogy valami részletesen, alaposan és érthetően van kifejtve. Az erőkifejtés tehát egy olyan fogalom, amely arra utal, hogy valaki vagy valami erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy egy adott dolgot megértsen vagy véghezvigyen.

Az erőkifejtés fogalmát a tudományos és sport világban is használják. A fizikában az erőkifejtés az erővel történő munkavégzést jelenti, míg a sportban az erőkifejtés az edzés és a gyakorlás során végzett erőfeszítéseket takarja.

Az erőkifejtés fogalmának eredete azonban nem teljesen tisztázott. Bár a kifejezést már régóta használják, az első írásos említéséről nincs pontos információ. Azonban valószínű, hogy az erőkifejtés fogalmát már az ókori görögök is használták, akik a testi és szellemi erőfeszítéseket egyaránt fontosnak tartották.

Összességében az erőkifejtés fogalma az emberi erőfeszítések és munkavégzés fontos részét képezi, és az élet számos területén alkalmazható. Az erőkifejtés kulcsfontosságú ahhoz, hogy elérjük céljainkat és sikeresek legyünk a mindennapi életben.

Jelentés különböző szótárakban

Az erőkifejtés szó jelentése számos szótárban megtalálható, és általában azt jelenti, hogy valaki vagy valami erőfeszítést tesz, hogy elérjen valamit vagy megoldjon valamilyen problémát. Az erőkifejtés általában fizikai vagy mentális erőfeszítést igényel, és az eredmény elérése érdekében általában kitartásra és elszántságra van szükség.

Az erőkifejtés szó jelentése azonban nemcsak a fizikai vagy mentális erőfeszítésre vonatkozik, hanem számos más területen is használják. Például az üzleti világban az erőkifejtés lehet az üzleti célok elérése érdekében tett erőfeszítés, míg a sportban az erőkifejtés lehet az edzések és a versenyek során tett erőfeszítés a jobb teljesítmény érdekében.

Az erőkifejtés szó jelentése tehát széles körű és változatos, és az adott kontextustól függően változhat. Az erőkifejtés általában pozitív dolog, mert azt jelenti, hogy valaki elkötelezett azért, hogy elérje a céljait, és hajlandó megtenni azokat az erőfeszítéseket, amelyek ehhez szükségesek.

Asszociációk

 • Edzés.
 • Sport.
 • Izom.
 • Teljesítmény.
 • Célkitűzés.
 • Kitartás.
 • Szívósság.
 • Küzdelem.
 • Kemény munka.
 • Állóképesség.
 • Erőnlét.
 • Támasz.
 • Erőpróba.
 • Verseny.
 • Feladat.
 • Fejlődés.
 • Életmód.
 • Energia.
 • Akarat.
 • Önfegyelem.

Szinonimák

erőfeszítés, megfeszítés, megterhelés, megerőltetés, igyekezet, küzdelem, harc, erőkifejtő munka, erőpróba, erőlködés, erőlködő tevékenység.

Példamondatok

 1. Az atléták hihetetlen erőkifejtésének köszönhetően sikerült megnyerniük a versenyt.
 2. Az építőmunkások naponta hatalmas erőkifejtést tesznek, hogy felépítsék az új épületet.
 3. Az orvosoknak rendkívüli erőkifejtésre van szükségük, hogy megmenthessék a betegek életét.
 4. A sportolók állandóan fejlesztik az erőkifejtésüket, hogy jobb eredményeket érjenek el.
 5. A hadseregben dolgozó katonáknak rendszeresen kell edzeniük az erőkifejtésüket, hogy felkészültek legyenek a küldetéseikre.
 6. Az élsportolók nagy része nagy erőkifejtést tesz azért, hogy elérje a céljait és megnyerje a versenyeket.
 7. Az üzletembereknek gyakran hatalmas erőkifejtésre van szükségük, hogy sikeres legyen a vállalkozásuk.
 8. Az épületfelújítás során az építőmunkásoknak nagy erőkifejtést kell tenniük a régi falak bontása és az új építése közben.
 9. Az élsportolók kemény edzéseken vesznek részt, hogy növeljék az erőkifejtésüket és javítsák a teljesítményüket.
 10. Az orvosoknak nagy erőkifejtést kell tenniük, hogy megtalálják a betegség okát és hatékony kezelést ajánlhassanak a betegeknek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: