Erőszakoskodik szó jelentése

Az erőszakoskodás egy olyan fogalom, amelyet gyakran használunk, de nem mindig tudjuk, hogy pontosan mit jelent. Az erőszakoskodás olyan magatartás, amely a közösségben elfogadott normákat megsérti, és amely bármelyikünket fizikai vagy érzelmi sérüléssel fenyegethet. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy pontosan mit jelent az erőszakoskodás, és milyen következményei lehetnek.

Lexikológia

Az erőszakoskodás fogalma egy olyan magatartás, amelyben valaki fizikai erőszakot használ egy másik személy ellen. Az erőszakoskodás lehet bármilyen fizikai agresszió, beleértve a rúgást, csapást, karmolást, markolást, köpködést stb. Az erőszakoskodás lehet szavakkal is, beleértve a sértő, fenyegető, szidalmazó vagy bántalmazó szavakat. Az erőszakoskodás számos formában jelentkezhet, beleértve a fizikai, verbális, pszichológiai, szexuális, anyagi vagy érzelmi erőszakot. Az erőszakoskodás gyakran egy olyan magatartás, amelyet az erőszakos személy használ az ellenőrzés és a hatalom megszerzésére. Az erőszakoskodás egy olyan magatartás, amely kárt okozhat az áldozatoknak, akik fizikailag, érzelmileg és pszichológiailag is megsérülhetnek. Az erőszakoskodás számos következménnyel járhat, beleértve a fizikai, mentális és szociális sérüléseket.

Etimológia

Az „erőszakoskodik” szó eredete a 16. században, a szláv nyelvekben található „silovati” (erősíteni) szóból származik. A szó először többnyire olyan erőszakos, önkényes cselekedetekre utal, amelyeket a hatalommal rendelkezők gyakorolnak a hatáskörük alá tartozók ellen. Az idők során azonban a szó jelentése megváltozott, és ma már olyan erőszakos, önkényes cselekedetekre utal, amelyeket bárki elkövethet, függetlenül attól, hogy ő milyen hatalom birtokosa. Manapság a „erőszakoskodik” szót gyakran használják olyan helyzetekre, amikor valaki erőszakosan, önkényesen viselkedik, és el akarja érni a céljait, bármilyen következményekkel is járjon.

Jelentés különböző szótárakban

Az erőszakoskodás szó számos szótárban a következőképpen van definiálva: „erőszakos cselekedeteket végrehajtani, amelyek fizikai vagy pszichológiai sérelmet okoznak, és amelyek külső erő hatására történnek”. Az erőszakoskodás általában fizikai cselekedeteket tartalmaz, mint például bántalmazás, erőszakos cselekedetek elkövetése, szexuális erőszak és más erőszakos cselekedetek. Pszichológiai erőszakoskodás is létezik, amely szó szerint megpróbálja megszállni egy személy gondolkodását és szokásait. Ez lehet verbális erőszak, amely fenyegetéseket, sértéseket és manipulatív viselkedést tartalmaz, vagy fizikai erőszak, amely kézzel vagy tárgyakkal történő bántalmazást jelent.

Asszociációk

 • Aggresszió.
 • Intimidáció.
 • Fenyegetés.
 • Erőszak.
 • Verés.
 • Bántalmazás.
 • Kényszerítés.
 • Terrorizmus.

Szinonimák

 1. Aggresszív: agresszív, támadó, túlzottan erőszakos, túlzottan agresszív.
 2. Fizikailag erőszakos: fizikai erőszakot alkalmaz, erőszakkal cselekszik, fizikai bántalmazást alkalmaz.
 3. Verbális erőszak: verbális bántalmazás, sértegetés, fenyegetés.

Példamondatok

 1. A férfi erőszakoskodott a nővel, amikor megpróbálta kirabolnia.
 2. A támadó erőszakoskodott az áldozattal, mielőtt elmenekült.
 3. A féltékeny férj erőszakoskodott a feleségével, mert azt gondolta, hogy hűtlen hozzá.
 4. A rabló erőszakoskodott a bolti eladóval, amikor el akarta venni a pénztárból.
 5. A veszekedő férj és feleség erőszakoskodtak egymással, amikor összevesztek.
Tetszik ez a bejegyzés? Kérjük, ossza meg barátaival:
Szótár
Vélemény, hozzászólás?

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: